Sunnanå och teknikfara

Det var en fantastiskt bra prestation som tjejerna i Sunnanå SK gjorde i dag när de spelade den andra matchen borta mot Bollstanäs. För en vecka sedan förlorade ju Sunnanå med 1-3 och var tvingade att vinna med med minst två mål i dag. Eftersom jag var och kikade på matchen för en vecka sedan må jag säga att jag var tveksam till om det verkligen skulle gå.

Men se – det gjorde det. Sunnanå vann matchen borta med 0-2. Eftersom det då stod 3-3 sammanlagt så blev det förlängning. Ett lag skulle ju vinna och ta klivet upp i Elitettan. Tyvärr föll det sig inte bättre än att hemmalaget Bollstanäs fick in ett mål i förlängningen.

Men det var ändå en mycket stark insats som Sunnanå gjorde. Laget har under ledning av Samir Kanlic gjort en fantastisk säsong med bara en förlorad match. Nämligen den hemma i kvalspelet förra lördagen.

Jag hoppas att Samir Kanlic och de övriga ledarna samt förstås spelarna stannar kvar nästa säsong. Med den erfarenhet som tjejerna har skaffat sig i år och med ytterligare ett år på nacken kommer laget i så fall att hävda sig mycket väl i den tuffare division 1-serien som drar igång nästa år. Sunnanå har stolta traditioner inom damfotbollen och har i dag ambitioner att vara ett elitlag. Att nå den målsättningen är klubben inte särskilt långt ifrån.

Om det inte på olika sätt har framgått tidigare när jag ordat om teknik, så är det faktiskt så att jag är skeptisk till delar av den nya tekniken (som inte är så rackans ny längre). Det jag framför allt vänder mig mot är att vi som privatpersoner har förlorat vår integritet genom våra telefoner och kort och jag vet inte vad mer.

Företag och banker vet allt om oss. De vet på sekunden när vi köper vilka varor och bankerna har förstås järnkoll på oss via kort och swish; vad vi köper, när vi köper och till vem vi betalar eller vem och vilka som betalar oss.

Och så blir det ibland protester när det ska sättas upp en övervakningskamera, därför att den kan inkräkta på den personliga integriteten. Jo, jo…

Nu ser jag det senaste. Det handlar om den kinesiska elbilen MG. Företaget ägs av en statlig koncern som heter SAIC. Det är tidningen Vi bilägare som testat denna och andra elbilar. Under testet kom det fram att bilen har direkt kontakt med och kontinuerligt skickar information till en server i Kina. Denna server ägs av ett kinesiskt konglomerat som heter Tencent. Konglomeratet har i sin tur dotterbolag ”är specialiserade i ett flertal internetrelaterade tjänster och produkter, underhållning, artificiell intelligens och teknologi både i Kina och globalt.” (DN).

Det ska sägas att också Seat och Nissan skickar data från sina bilar vidare till länder utanför Europa. Det finns uppenbarligen all anledning att vara försiktig som bilägare om man har en ny elbil. Försiktig med hur man uttrycker sig när man snackar i telefon och så vidare. Måhända finns det också små kameralinser som är inriktade mot dig som förare. Att kameror finns riktade framåt vet vi. På min fyra år gamla Mazda läser ju kameran av vägskyltarna. Men jag tror inte det finns någon som är riktad mot mig för att exempelvis registrera ögonrörelser för att därmed kunna skicka ut en varning om att jag ska piggna till och kanske ta en kopp kaffe. Eller i alla fall en rast.

Ja, ja – tekniken är fantastisk. Men farlig för den personliga integriteten. Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.