kostråd Kosttillskott Mage/tarm

Återställ magen med probiotikatrappan

Innehåller annonslänkar. OBS! Se viktiga kostråd och receptförslag längst ned.

Utslagen mage efter sjukdom och antibiotika-kurer eller annan tung medicinering har jag nu fått flera frågor om de senaste dagarna. Bland annat i nya medlemsgruppen för onlinekursen Ren och läkande mat men även på instagram i kommentarer.

När man varit sjuk länge och medicinerats kan det lämna en med en mage i total obalans med lägre immunförsvar som följd. Det är oerhört viktigt att balansera mage/tarm igen efter medicinering. Särskilt efter antibiotikakurer.

I det här inlägget ger jag tips på åtgärder (kostråd längre ned) och bra tillskott för att balansera mage/tarm och få igång en bra bakterieflora igen som stärker din matsmältning, näringsupptag och ditt immunförsvar och totala motståndskraftighet mot sjukdomar i framtiden.

Probiotikatrappan

Mitt främsta tips till kunder och klienter, de senaste dagarna är en fantastisk probiotika-trappa från Innate som man kan köpa från Greatlife. När trappan fortsatte att dyka upp i kundsamtal om och om igen så kändes det som att behovet där ute var stort, så här kommer ett inlägg (så jag också slipper upprepa mig :).

Produkterna i probiotikatrappan från Innate är av extraordinärt hög kvalitet. Tillskotten är kylvara och man äter dom under ett fastställt program. Först trappar man upp till kraftigare tillskott under 70 dagar och sedan ned igen under ytterligare ca 70 dagar. Efter det tar man en normalstarkt probiotika-tablett per dag.

Vem ska göra kuren med probiotikatrapan: Har du haft mycket besvär relaterade mage, kanske särskilt om du varit sjuk och medicinerats så kan du behöva trappa upp ditt intag av probiotika långsamt. På så vis minimeras de reaktioner som kan uppstå vid för snabba förändringar av tarmfloran.

Probiotikatrappans kur sträcker sig över 111 dagar. Probiotika ska tas tillsammans med mat (första tuggan och endast lite vatten).

  • Dag 1-20: Flora 5-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
  • Dag 21-41: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
  • Dag 42-62: Flora 50-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
  • Dag 63-69: Flora 300-14, 1 kapsel till frukost. (Totalt 1 kapsel/dag). Motsvarar 1 burk.
  • Dag 70-90: Flora 50-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
  • Dag 91-111: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
  • Dag 112-142: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost och middag. (Totalt 2 kapslar/dag). 
  • Dag 143 och framåt: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost fortlöpande. (Totalt 1 kapsel/dag). 

Mer om hur du balanserar tarmfloran med rätt kost

Att bra tarmflora är viktigt för hälsan är faktiskt inget nytt. Medvetenhet om tarmbakteriernas roll för immunförsvar, allergier, inflammation osv har funnits inom funktionsmedicinen och näringsmedicinen länge. Det som är intressant nu de senaste åren är att  läkare och medicinsk forskning börjat vakna och man har hittat tydliga samband mellan tarmflorans roll för generell hälsa. Läs mer:

Tips tillskott för maghälsa

Jag är kost och näringsrådgivare och ger rek i friskvårdssyfte som komplement till kost enligt uppskattningar. Följ doser ang. på förpackningarna.

Dessa tillskott är en bra kombination för att förbättra matsmältningen

Bra fetter hjälper till att läka tarmen

  • Ghee används i matlagningen men se det som ett kosttillskott – man behöver smörsyran varje dag
  • MCT-olja 
  • Omega 3 (morgon, kväll)

Utöver det är det även bra med…

Örter/naturläkemedel


(6) Comments

  1. […] med rätt kost och tillskott Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm Återställ magen med probiotikatrappan Gröna smoothies för magen? -Vilka frukter funkar? -Hjälper […]

  2. […] VECKANS BLOGG-TIPS:”Tips på åtgärder, kostråd, och bra tillskott för att balansera mage/tarm och få igång en bra bakterieflora igen som stärker din matsmältning, näringsupptag och ditt immunförsvar och totala motståndskraftighet mot sjukdomar i framtiden.” Nillas kitchen. […]

  3. […] Återställ magen med probiotikatrappan Surkål med spetspaprika och chili Mina rekommendationer av tillskott för maghälsa Äppelkaka med valnötter (paleo) Perfekt rostbiff (ekologisk) […]

  4. […] ”Det enklaste och bästa sättet att förbättra tarmfloran för de allra flesta är att öka mängden grönsaker, frukt och bär. Dessa är bra källor till kostfibrer, probiotika och prebiotika som behövs för att skapa ett bra klimat i magen.” NillasKitchen. […]

  5. […] Probiotika: Nyttiga levande bakterier som kan hjälpa till att balansera tarmfloran och stärka tarmens slemhinna. Den här är en bra basprodukt. Det finns olika stammar av probiotika som har olika effekter, så det kan vara viktigt att välja rätt typ beroende på ens specifika behov. Läs mer här… […]

  6. […] Undvik onödiga antibiotikakurer: Antibiotika kan skada de goda bakterierna i tarmen, vilket rubbar balansen och kan ta månader att återställa. Vid behov av antibiotika, överväg att ta probiotika samtidigt och direkt efter kuren. Har din mage kommit i obalans av antibiotika, ja då ÄR det viktigt att äta probiotika konsekvent under en period för att återställa tarmfloran. Läs mer här…. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Nilla's Kitchen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa