Om lövräfsor av plast eller stål

Vi har två förhållandevis nya lövräfsor i plast. Till sist övergav vi bladräfsorna av stål som är mycket smalare och därmed inte får med lika många löv i räfstaget.

Den första av de nya är en Fiskars med träskaft, den längst till vänster. Vi provade den och blev väldigt nöjda. Vi har ju en stor tomt med många lövträd, bland annat sex stora ekar så mängder med löv blir det varje höst. Fiskars räfsa har fjädrande plastpinnar, träskaftet gör att händerna hålls varma. Den krattar även lätt ut löv som fastnat i grästuvor. En bra lövräfsa tyckte vi – alltså behövde vi ännu en till året därpå. Fiskars-räfsan köpte vi på Jula.

Men nästa år fanns den inte utan Jula hade en av sitt eget märke ”Hard head”, den till höger på vänstra bilden. Den inhandlades. Men vilket misstag det var. Aluminiumskaft som är kallt, man behöver varma vantar när man räfsar, pinnarna är förstyvade med ett band av plast vilket gör att effektiv pinnlängd är kort och mindre fjädrande än Fiskars räfsa. Det innebär att löv, pinnar, mossa fastnar och stannar kvar i räfsan som måste rengöras ofta. Ett urdåligt plagiat av en fullfjädrad produkt från Fiskars. ”Hard Head” kan vi på inget sätt rekommendera! Fiskars har numera tyvärr bytt ut träskaftet mot aluminium. Varje höst säger vi att Jularäfsan ska bytas ut, sen glöms det bort. Det blir till att nyttja de gamla bladräfsorna igen. Den är bra men smal.

Jo jag vet, man kan använda åkgräsklippare med uppsamlare eller lövblås men det är inget för vår del. Ni som räfsar stora ytor med löv – vilken räfsa använder ni?

Och ett visst jobb med löven gör daggmaskarna.

5 reaktioner till “Om lövräfsor av plast eller stål

  1. Det är toppen med breda räfsor och plast har vi nog använt sen vi kom hit till torpet. Kollar vad jag räfsade med idag (förresten så har jag nog alltid ”krattat löv” förr, i Norrland gör man det) och det var en av märket Nyby, återbrukad plast med träskaft, bytt till ett nytt i går, de finns att köpa. Den är stel, men det finns lite mjukare nästan likadana, kanske andra märken, men mig passade den bra, då jag kom på att detta med släpa löv på presenning gav mig väldiga rygg- och axelsmärtor och då ger en stelare räfsa bra stöd när jag hivar över löven i en skottkärra. Dyra är de inte, man köper bara räfsbladet och ramlar en pinne/ett finger av så behöver man inte gräma sig över priset.

    Gillad av 1 person

    1. Å vad glad jag blir över ett rejält handgripligt, påtagligt tips!!! Ser att Bauhaus säljer Nybys räfsor/krattor, det blir till att köpa en sådan. Använder du en solfjäderformad eller den andra varianten? Än en gång – tack för tips. Annars hade jag nog inte hittat den här räfsan. Med träskaft som är utbytbart dessutom. Dubbelplus.

      Gilla

Tyck till om du vill!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.