Veckobrev om läsförståelse…

#veckobrevforfuture #vecka282022 #vecka292022

Kära Planetskötare!

Medan vi rör oss mot undergången, gör vi det till musik. Vi vill gärna bli underhållna, tröstade och uppmuntrade. ”Det här ska gå bra… ingen fara på taket…de stora, svåra frågorna ska du inte behöva bekymra dig om… Det fixar vi!”

Om läskunnigheten hos svenska politiker kan man undra, men än mer om läsförståelsen. Redan i åk 3 på lågstadiet testas läskunnighet och läsförståelse. De flesta kan läsa när de är nio år, men har de förstått vad de läser och kan de analysera och ta konsekvenserna av det de har läst och agera efter det? Det är ganska högt ställda krav vi har på barn och ungdomar enligt grundskolans läroplan. Att kunna läsa och förstå, analysera och utifrån det kunna diskutera en text, ska man kunna i ganska unga år.

Frågan är vilka krav vi ställer på dagens politiker, när det gäller att läsa och förstå en text om klimatförändringarna. Och i sin politik agera efter vad de har förstått. Som jag ser det, finns det just nu bara ett parti som har brytt sig om att läsa och förstå IPCC-rapporterna. Vad innehållet betyder och innebär för vårt samhälle. Och svenska folket låter sig nöja med det. Hur kan vi ställa högre krav på en grundskoleelev, än på en politiker som säger sig vilja styra vårt land?

Miljöpartiet var det parti med flest och högst utbildade politiker i riksdagen, för några år sedan. Just nu känns det som om det är det enda partiet som har politiker med bildning, över huvud taget. Men bevisa gärna motsatsen, ni andra!
Annars kan man ju tro att ni ”har hål i huvudet” på riktigt…. 😏

Trevlig helg!
💚🌍💚

#FridaysForFuture #FightClimateInjustice #ClimateStrikeOnline #climatecrises #unitebehindthescience

Lämna en kommentar

22 juli, 2022 · 13:45

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.