Veckobrev igen…

#veckobrevforfuture #vecka272022

Kära Planetskötare!

Jag läste i dagens DN om hur vi människor påverkas av kriser – pandemier och krig i ”närområden” – men någon klimatkris nämns inte.

Igår läste jag å andra sidan i The Guardian, om hur unga klimataktivister i Bangladesh hjälper översvämningsdrabbade med förnödenheter. Särskilt en tjejs berättelse drabbade mig. Hon var själv livrädd för vatten, och hon kunde inte simma, men ville ändå bidra med vad hon kunde, trots att en båt hon hade färdats i höll på att ta in vatten, men hon räddades i sista stund. Hon tyckte ändå att hon behövdes. Hon kunde särskilt hjälpa kvinnor med sanitära angelägenheter, när de hade mens, t.ex. I flyktinganläggningar kan det vara svårt. Samtidigt förberedde hon och hennes vänner klimataktioner med plakat och arrangemang.

Vi svenskar flyger, eller försöker oförtrutet flyga ut i världen till våra semestermål, och det närmaste en översvämning jag kommer i mitt sommarparadis är en o-öst roddbåt, efter några dagsregn.

Det känns som om vi svenskar lever i en skyddad verkstad, när det kommer till klimatkrisen. Men är vi särskilt dåliga människor för det? Jag tror inte det. Vi har vuxit upp i ett bra samhälle och vi är vana vid att kunna lita på att staten är på vår sida. Att den ska skydda oss från allt ont. När vår statsminister säger att hon ska fixa klimatet med en grön omställning, litar de flesta på att hon och regeringen vet vad de talar om.

När vi som har läst på om klimatet, om skogen, om havet, om biologiska mångfalden, påtalar att regeringens politik inte räcker, kallas vi extremister och alarmister, och avfärdas därmed.

Det är bra att vi har ett starkt samhälle, men när tilliten till makthavarna blir så stark att vi själva passiviseras blir det farligt för oss alla. Redan bakom nästa krök lurar sådana makthavare som rentav tänker motarbeta allt som främjar natur, djur och hållbarhet i skogsbruk och fiske i havet. Ska vi fortsätta känna tillit trots att vi vet att de har sämsta möjliga lösningar på problemen? Ska de få vår tillåtelse att förstöra vår planet?
Det är upp till oss!
God helg!
💚🌍💚

#FridaysForFuture #peopleforfuture #FightClimateInjustice

Lämna en kommentar

8 juli, 2022 · 12:50

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.