Midsommarbrev för klimatet!

#veckobrevforfuture #vecka252022

Glad Midsommar, alla Planetskötare!

”Nu är det gott att leva”, vill man gärna sjunga när sommaren är som bäst. När semestern börjar för många och man kan ta sig tid att vara ute i naturen och verkligen glädjas åt grönskan och midsommarblomster, åt humlor och ekorrar och allt vad där är.


Passa på och njut av det naturen har att erbjuda! Kanske bör vi människor också fundera på om vi kan glädjas åt naturen utan tanke på att nyttja den för eget bruk. Utan omedelbar tanke på att tjäna pengar på vad den har att erbjuda.
Jag skulle vilja slå ett slag för naturens egenvärde, och för att vi människor ska kunna njuta av naturen utan att vilja omforma den efter egna behov. Och så kan vi börja fundera på hur vi kan skydda den från att överutnyttjas av dem som tjänar pengar på den.


Nu i semestertider, när det kan ges tid till reflektion, vill jag passa på att tipsa om några böcker som jag har läst och några som jag kommer att läsa, för att lära mig mer om hur vi kan rädda klimatet och biologisk mångfald, men också om hur det ser ut i samhället just nu. Kan vi uppnå klimaträttvisa, när klyftorna bara ökar mellan fattiga och rika? (Girig-Sverige av Cervenka) Om vi fortsätter med skogsbruk med kalhyggen – hur går det med den biologiska mångfalden och kan skogen tjäna som kolsänka? Om skogsägarna själva får bestämma? (Skogslandet, av Lisa Röstlund) och hur kan vi se till att tillräckligt mycket natur återförvildas? (Jorden, av Rockström och Gaffney)

Jag skulle önska att vi alla njuter av naturen i sommar, på naturens villkor, och sen utbildar oss om den, så vi fattar rätt beslut i höstens – för naturen – livsviktiga val.
Säg JA till biologisk mångfald och NEJ till politisk enfald!

Ha en skön midsommar, så länge!
💚🌍🌸❇️🌸🌎💚

#FridaysForFuture #peopleforfuture #catsforfuture #FightClimateInjustice

Lämna en kommentar

24 juni, 2022 · 12:09

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.