Veckobrev om barnen…

#veckobrevforfuture #vecka202022

Kära Planetskötare!

”Var kommer barnen in?”

Strofer och textrader ur kända visor som har med barn att göra, dyker upp i mitt minne, och jag sjunger med Povel Ramel om barnen ..”som just vuxit upp, och gift sig och fått barn…som just har slutat skolan…och gift sig och fått barn, som just vuxit upp….” …osv i ett evighets-cykliskt skeende.

Osökt kommer jag att tänka på de barn som just vuxit upp och slutat skolan. Hur ska det gå för dem vars skolgång har varit störd av pandemirestriktioner och undervisning på distans? Är deras kunskaper tillräckliga för att kunna fortsätta sina liv? Och vilka liv får de? De har just blivit manade att ta ansvar för ”de äldre och sköra” genom att hålla avstånd till sina nära och kära för att hindra smittspridning. Ska nästa steg i livet bli att de ska ta ansvar för hela sitt land – försvara det (och kanske inte bara sitt eget land) i demokratins namn? En demokrati som få av dem ännu har haft tillfälle att vara delaktiga i. Och nästa steg – om allt har gått bra hittills – ska de lyckas med utbildning, bostad och familjebildning – för att inse att de måste ta ansvar för hela vår planet och tackla klimateffekterna av den globala uppvärmningen?

Så kommer jag att tänka på Jonas Gardells monolog om den stressade mamman som försökte få ihop ”livspusslet” och först på kvällen när hon släckte nattlampan kom på att …”Barnen … herregud barnen! Jag glömde hämta barnen på dagis!”

Har vi helt enkelt glömt bort barnen mitt i allt pyssel med våra egna liv och karriärer som har varit viktiga för att kunna försörja och sörja för våra barns framtid?
Återstår nu bara en stilla förhoppning, som Hasse och Tage sjunger… ”- men man hoppas att barnen ändå får ett glas öl”?
Kanske var det det Annika Strandhäll tänkte på, när hon med en felsägning råkade annonsera att regeringen har godkänt havsbaserad vindkraft som ska förse södra Sverige med ”fossilfri öl..nej, jag menar el”.

”Ja, om de inte får fossilfri el, kanske de åtminstone kan få en öl”, tänkte nog hennes undermedvetna.

En öl kan de få. Men vilken framtid?

Peace!
💚🌍💚

#FridaysForFuture #peopleforfuture

Lämna en kommentar

20 maj, 2022 · 13:10

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.