Fika med läckra kanelbullar!

Idag firar vi Kanelbullens dag och, ärligt talat, vad är godare än en smarrig kanelbulle? En sån här dag längtar jag särskilt efter min mammas underbara kanelbullar för även om jag använder hennes recept smakar aldrig mina egna riktigt lika bra. Men det är väl så det är med mammors kanelbullar…

Bakar dem gör jag ändå, för det mesta samma sort, men ibland med lite variation. Varför inte prova de här härliga kanelbullarna som blir extra saftiga av äppelrasp!

Nu är det dags för kanelbullens dag igen, och det är så klart något jag hakar på!

Kanelbullar med äppelrasp

Äpplet går förstås att utesluta om man hellre vill ha bullarna utan! Till 40-50 bullar behöver du:

1 pkt jäst
5 dl mjölk 
150 g smör
1 äggula
½ tsk salt
1 dl socker
2-3 tsk kardemumma (kan uteslutas)
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

50-75 g rumsvarmt smör, ½ dl strö- eller råsocker, 2 msk kanel, 1-2 äpplen

Pensling:

ägg och pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i äggulan och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på kanelfyllningen. Skala äpplena och riv över. Rulla ihop kakan till en rulle och skär centimetertjocka bitar som du lägger i bullformar – eller vik kakan tre gånger, skär 1½ cm långa remsor som du vrider ihop till snygga knutar. Knutarna blir lika fina om du gräddar dem utan bullformar som med!

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Lämna en kommentar