onsdag 2 november 2022

DERBYLISTAN: Jämnt, hett, högljutt. Tack för festen!

Så blev det ett derby till slut, efter en del om och men och lite olika turer. Ett derby som Djurgården vann till slut på övertid efter mål av Liam Öhgren.

AIK inledde målskyttet men DIF åt sig in och kopplade i slutet av första ett grepp som bara blev starkare och starkare. Djurgården dominerade spelet i andra perioden men AIK vägrade ge sig, reducerade och kvitterade innan det ens hade gått fem minuter in i den tredje perioden.

AIK gick på rus där men det kändes som att Tim Söderlund tog lite udden av det ruset när han gav DIF ledningen 1.13 efter AIKs kvittering. Men det blev förlängning efter att Oskar Magnusson kvitterat till 4-4 i slutet av tredje, sedan avgjorde som sagt Liam Öhgren.

Här är några noteringar från det första Stockholmsderbyt på tio år, ett derby som blev en härligt öronbedövande hockeyfest med 13052 på plats (fullsatt utifrån det faktum att tårtbitar med platser tagits bort)

AIK-klacken under "Å vi e AIK" FOTO:  Marie Hallman/ Hockeymedmariehallman.se

FÖRSTA! (AIK)
AIK-forwarden Maksim Semjonovs blev första målskytt på Avicii Globe arena, i PP efter 6.38 av första perioden då han styrde in den retur som Djurgårdens målvakt Carl Lindbom var lite ”generös” med när han råkade styra pucken rakt ut till AIK-spelaren.

Semjonovs gjorde nu inte bara första målet i ett Stockholmsderby på tio år, han gjorde även sitt första mål i HA för säsongen. Snacka om bra tajming. Han gjorde stor succé i Gnaget förra säsongen och kan AIK få igång honom så vore det väldigt bra, då man behöver en sniper av hans kaliber.

TJUGOTVÅ SEKUNDER! (DIF)
22 sekunder var det kvar när Djurgårdens lagkapten Marcus Krüger kvitterade genom att styra in en studsande puck som såg ut att ställa AIK-målvakten Niklas Lundström lite.

DIF-klacken inför nedsläpp. FOTO:  Marie Hallman/ Hockeymedmariehallman.se

1+1! (DIF)
Linus Klasen gjorde sin andra match för DIF och verkade stortrivas. Var inblandad (andra assist) vid Marcus Krügers mål och gjorde själv 2-1. Vid målet hittade han rätt lucka och skickade iväg en puck som skar genom AIK-försvaret som en varm kniv genom smör och sedan gick mellan benen på Lundström och in.

Klasens arbetsinsats före nyss nämnda mål var fantastiskt. Han tryckte ner spelet, han var än på vänster än på höger sida, han satte press, han letade luckor, han passade Johan Alm som passade tillbaka och i stället för att bara panga på ett skott hade Klasen kylan att sikta in sig i exakt rätt lucka. Världsklass. Han kommer bli väldigt mycket värd för DIF.

GRUFFIGT – det blev kostsamt för hemmalaget (AIK o DIF)
Det var många heta känslor och blev bland annat gruff mellan AIK:s jättetalang Dalibor Dvorsky och Djurgårdens Wiktor Nilsson. Det slutade med två minuter vardera trots att Nilsson tog tag i 17-årige Dvorskys galler och slet av honom hjälmen. Kändes ju inte helt okej.

Djurgården var bäst i 4 mot 4 spelet som följde, Daniel Brodin gick runt kassen, höll i och siktade in sig (liksom Klasen gjorde vid målet innan) på en lucka till vänster om Lundström (AIK-målvaktens högra sida som verkar vara en Akilleshäl i denna match i alla fall).

Målet var Brodins andra i derbysammanhang.

MÅLJUBLET (AIK)
Få blir så glada som Richard Gynge vid ett mål men jag tycker ändå det har saknats en dimension i hans firande så här långt på säsongen – tills nu. När Gynge reducerade till 2-3 i PP efter en minut av tredje perioden så var det MÅÅÅLVRÅÅÅL för full hans och med hela kroppen. Precis vad AIK-fansen och inte minst matchen behövde för att spänningen skulle hållas vid liv.

TVÅ SNABBA (AIK)
AIK såg uträknade ut efter de två första perioderna, inte minst då DIF dominerade spelet totalt  i andra men två snabba powerplaymål av AIK – av Rickard Gynge (2-3) och Oscar Nord (3-3) såg till att höja spänningen igen i inledningen av tredje.

Härligt att se att det inte bara var snack om att tömma sig fullständigt (se nedan under som sagt var) utan att båda lagen gick in och verkligen gav allt.

SÖDERLUNDS SUPERSNURR (DIF)
AIK hade precis kvitterat så kom den Tim Söderlunds supersnurr. Djurgårdsforwarden fick tag i pucken, svängde runt nästan 180 grader och slungade liksom iväg pucken som flög förbi Lundström in i mål och DIF hade tagit tillbaka ledningen igen.

FÖRLÄNGNING (AIK o DIF)
Oskar Magnusson kvitterade för AIK i slutet av tredje och såg därmed till att Gnaget fick med sig en pinne hem och att den redan glödheta matchen fick avgöras med en förlängning där Liam Öhgren sköt hem bonuspoängen till DIF. Underbart att det blev så jämnt, tycker jag. Det är roligast då!

Lååånga köer utanför Avicii ledde till framflyttat nedsläpp med 20 minuter. Inne i arenan var det paaarty. Tack alla härliga supportrar för det. FOTO:  Marie Hallman/ Hockeymedmariehallman.se

SUPERSTÄMNING! (AIK o DIF)
Måste passa på och tacka supportrarna från båda lagen för en underbar hockeyfest. Jag var lite orolig innan med tanke på hur det har varit i några fotbollsderbyn men här var det party. Fans som sjöng, häcklade, och jo ja en del ramsor är inte rumsrena men det var härligt att hockeyn fick vara i fokus och inte något annat. Stort tack för underbar stämning hörni!

SKADEKOLL (AIK)
Jag hittade AIK-forwarden Jake Mcgrew uppe vid pressläktaren, med ett stort knäskydd och en krycka. Han skadade sig i förra matchen och sade nu till mig att det är en liten skada i ett ligament vid knäet. Lite oklart när han kan vara tillbaka men han hoppades själv kunna spela senare under säsongen med knäskydd.

SOM SAGT VAR! (Citaten hämtade från CMOREs sändning)
”Det är kul! Bra hockeymatch, bra på läktarna och vi gör en hel del bra grejer. Nu när vi har växt in i det så börjar vi hålla i pucken och göra lite kul grejer också”
Marcus Krüger, Djurgårdens lagkapten och förse målskytt i första pausen.

"Det är mycket känslor! Det går inte att beskriva men vi måste hålla oss lugna. Vi spelar bra defensivt, behöver bara komma upp i anfallszonen och vara trygga med pucken"
AIKs målskytt Maksim Semjonovs inför andra perioden

”Bra från vår sida, vi får fast pucken, de får åka och jaga. Vi har två skott i knoppen på målvakten och har sjuka chanser i PP och så en bra knatte i målet också. Vi maler och maler, vi gnuggar på.”
DIF:s nyförvärv, Linus Klasen efter att DIF gått ifrån till 3-1 i andra perioden där just Klasen gjorde sitt första mål sedan klubbytet.

”Vi ska försöka vända matchen, ge det en chans och tömma oss fullständigt. Vi ska jaga bestämt men strukturerat.”
Daniel Muzito Bagenda inför tredje perioden. Sedan small det, 2-3 och 3-3 inom loppet av 3.57 och så var det full nerv i matchen igen. Jämnt, känslosamt, högljudda fans. Love it!