onsdag 12 oktober 2022

Almtuna vs AIK 2-1 e straffar: En bortslarvad chans i mitten

Foto Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se

Det blev en resultatmässigt jämn match i Uppsala där AIK länge hade chansen att avgöra, trots stort skottövertag från hemmalagets sida, men inte riktigt tog chansen.

Det finns något i det här laget, i AIK:s bästa stunder känns det som att här byggs det något. Men sedan slarvas det och skvätts det och då går det inte.

Straffar fick avgöra men där var det Almtunabacken Oskar Asplund som avgjorde, precis som mot DIF i lördags. Han kanske kan få epitetet 08-dödaren nu Oskar...

Här är några punkter från kvällens match:

DALIBOR DVORSKY
Gör som den ungdom han är en del missar här och där men att det kommer bli något stort av den här killen råder det väl ingen tvekan om. Var sevärd, vågar, hittar fina alternativ, är kreativ, ja kul att kolla på helt enkelt.

Hans 1–0 mål i power play var prickskytte av den högre skolan då Dvorsky fick pucken igenom högen av spelare och skickade pucken via bortre kryssribban och in. Elegant! Målet var dessutom hans första i HA för säsongen.

AIK:s BOXPLAY
Är helt klart bäst i ligan. I alla fall sett till stastiken (jag har inte sett alla lag så jag kan inte jämföra spelmässigt men siffrorna talar sitt tydliga språk).

AIK har nu fått sjutton PP emot sig och har på dessa släppt in endast ett mål. Det ger fina 94,12 i penalty killing procent. Inte illa.

Framåt går det inte lika bra i pp, där ligger AIK just nu tia i tabellen över pp-effektivitet. Endast 20 procent eller om man så vill tre mål framåt i powerplay, på femton pp, är inte bra.

GYNGE!
Jo jag vet, inte så många mål än. Men! Han är viktig i spelet och i laget. En av alla bra grejer han gör är att han spelar varje situation fullt ut. Som när Almtunas Jakob Ragnarsson försökte trycka fast AIK-forwarden vid sargen men Gynge han bara trampar och trampar – om än i luften och utan att komma någonvart – och till slut blir det uppenbart att det är fasthållning så att det skriker om det.
Och med det ett följande power play där AIK kunde göra matchens första mål (och skulle det visa sig AIKs enda i matchen)

DIPPEN I MITTEN
AIK-tränaren Anton Blomqvist tog timeout efter drygt sex minuter av andra perioden. Kan tänka mig att det berodde på att hans spelare inte kom någon vart alls där och då. Och med drygt halva mittperioden spelad var det fortfarande noll, nada, niente skott noterat för AIK:s del i just andra perioden.

Nu blev det några få skott ändå i mitten perioden men jag tycker AIK slarvade bort matchen där lite. Timeouten gav ett lite bättre spel och AIK lyckades etablera visst tryck i slutet av andra och i början av tredje men där finns att jobba med.

CLAES ENDRE!
AIK-målvakten gjorde sin blott andra match för säsongen. Första var i premiären mot Modo då AIK vann med 6–5 på straffar. Nu var det betydligt färre mål bakåt, endast ett insläppt under ordinarie tid och två insläppta straffar i straffläggningen.

Endre räddade helt klart AIK vid flera tillfällen i matchen inte minst i andra där Almtuna vann skotten stort och även i slutet av tredje där Almtuna tvingade AIK-målvakten till flera svettiga räddningar, bland annat en i slutsekunderna där han räddade (eller om han bara fick pucken där) med hjälmen så att det small till i hallen.

Straffarna var inte så mycket att säga om, var fina straffar av Almtunas straffläggare Oskar Asplund (som även sköt hem bonuspoängen i straffläggningen mot Djurgården i lördags) och Viktor Hertzberg som även han satte sin straff.

SOM SAGT VAR:
”Han kände väl att vi gick kanske ifrån vår gameplan lite väl mycket, vi skvätte ganska mycket puckar omkring oss. Vi vill ju spela med pucken och vara ett spelskicklig lag med puck, vi har ju såna spelare att vi kan vara det. Det gäller bara att man vågar och det blev lite bättre sedan också.”
AIK:s kapten Filip Windlert berättar i C More om varför Anton Blomqvist tog timeout sex minuter in i andra perioden.