Den som måste döden dö – Linda Wahlund

Första meningen:

Det finns så mycket jag skulle vilja berätta.

Baksidestext:

Det finns så mycket jag skulle vilja berätta. Men jag kommer inte hinna det. Ingen läkare kan säga hur lång tid jag har kvar att leva, men jag kan se i deras ögon och höra på deras röster, att det inte är långt kvar.  

För ett och ett halvt år sen fick My cancer. Och nu ska hon dö. Nu, när hon precis håller på att få en pojkvän. Nu, när det precis är på väg att bli jul. Men det gör inte så mycket längre. Att hon ska dö alltså. My tycker ändå att hon haft ett bra liv. Dessutom är hon så trött. Hela tiden.

Men hur ska hon kunna säga hej då till sin bästa kompis? Hur gör man när man säger hej då för alltid?

Läs också Den som måste livet leva, boken om Mys bästa vän Moa.     

Kommentar:

My är medveten om att hon ska dö och det gör faktiskt inte så mycket längre. Visst är hon ledsen för saker som hon går miste om att uppleva, men hon tycker ändå att hon har haft ett gott liv så som det har varit. Problemet är bara att det är så svårt att säga hejdå, och om hon försöker prata med någon om döden blir de ledsna. Så istället skjuter hon det svåra framför sig och pratar med sjukhusbibliotekarien Helena, som faktiskt svarar och låter henne vara vuxen.

Men hörni. Jag har fulgråtit mig genom hela den här boken. Den är så stark och mäktig. Sorglig, ärlig, rå, humoristisk. Ni hör ju. Det finns lite av allt. Men mest sorg och styrka. Linda Wahlund har ett väldigt snyggt sätt att beskriva allt ärligt ur Mys perspektiv.

Persongalleriet är lagom stort. För My är det hon, sjukhuspersonalen, bibliotekarien Helena, familjen, Hannes och Moa som är hela hennes värld. Och den blir mindre och mindre, ju sämre hon mår. My får vara precis som hon är när vi följer hennes tankar och inre värld. Hon får vara rädd, ledsen, arg, glad, kärleksfull och allt som hon behöver vara just då. Samtidigt får hennes familj också vara det, men vi möter det bara genom Mys ögon.

Genom hela boken hoppas, och hoppas jag som läsare att My ska klara sig, och som jag skriver har jag fulgråtit och hulkat mig från ganska tidigt och ända till slutet. Det är så fint att det får vara så ärligt, så sorgligt och så fint. Allt på samma gång.

Jag tror att den här boken, tillsammans med systerboken Den som måste livet leva kan hjälpa många som går igenom en dödlig sjukdom, oavsett vilken sida man står på. Även om bokens huvudperson är ung, och målgruppen är 12–15-åringar, kan äldre absolut läsa det här med behållning.

Betyg: 5/5

Titel: Den som måste livet leva
Författare: Linda Wahlund
Omslag: Li Söderberg
Format:
Inbunden
Serie:
Den som måste #1
Förlag: Speja förlag
ISBN: 
978-91-89333-70-3 
Ålder: 12–15
Antal sidor: 168
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

En reaktion till “Den som måste döden dö – Linda Wahlund

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.