Russintårtan och Sörgårdsmysteriet – Gun-Britt Bergström Lindell

Första meningen:

Redan när vi kliver in i affären borde vi förstå att det inte kommer att bli något vanligt teaterläger för oss, men det gör varken jag eller Moa.

Baksidestext:

Äntligen är det dags för teaterlägret på Sörgården! En hel veckas spännande äventyr väntar. Äventyret visar sig bli betydligt mer dramatiskt än kompisarna Regina, som kallas för Russintårtan, Moa och Simon räknat med. En stöldliga härjar i trakten och de tre vännerna börjar i smyg ägna sig åt detektivarbete.

Via hemliga dörrar och mörka skrymslen tar de sig ner till kursgårdens källare. Det de upptäcker i de kusliga utrymmena förstärker deras misstankar om att något mycket skumt är på gång.

Kommentar:

Regina ”Russintårtan” och kompisarna Moa och Simon ska på ett efterlängtat teaterläger som blir något helt annat än de trott. Redan från början går det tokigt när de inte hittar dit och sedan börjar saker försvinna och dyka upp. En stöldliga härjar i trakten runt lägret och när de hittar ett hemligt utrymme med vad de tror är rekvisita, börjar snart detektivarbetet ta över för de tre barnen.

När jag börjar läsa den här boken, tror jag att äventyret ska bli något helt annat än det blir i slutändan. Regina, Moa och Simon ska på teaterläger där en stöldliga härjar, visst det kan bli spännande. Men det blir mer än spännande. Det blir till och med obehagligt spännande.

Jag tycker om att Gun-Britt Bergström Lindell inte räds för att skriva det riktigt obehagliga och att hon låter relativt brutalt våld vara med i berättelsen som är till för ganska unga läsare. Det förstärker allt som händer på ett så bra sätt och får det också att bli trovärdigare för mig som läsare.

Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om att fokus får vara på de tre barnen. Jag tycker också om deras inbördes relation till varandra och hur de håller varandra om ryggen och stöttar oavsett vad omvärlden tror eller tycker om dem.

Språkligt är den lagom för målgruppen. 28 kapitel på runt 231 sidor, så även kapitlen är lagom långa. Texten är lagom stor för den med lite läsvana. Russintårtan och Sörgårdsmysteriet är den andra boken om Russintårtan, men jag skulle säga att de är fristående. Jag har inte läst första boken, och förstod ändå utan problem vilka alla var och vad alla gjorde.

Titel: Russintårtan och Sörgårdsmysteriet
Författare: Gun-Britt Bergström Lindell
Omslag: Mattias Norén
Format:
Inbunden
Serie:
Ernst och Gudrun #1
Förlag: Idus förlag
ISBN: 
978-91-7634-389-0    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 231
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Idus förlag, Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Recension av Lillsvart och den magiska pärlan

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.