Rekryteringen – Caroline Grimwalker

Första meningen:

Paul Konrad tar emot den svarta USB-stickan med ett girigt leende.

Baksidestext: 

Ina Farkas, ett hittebarn med trasslig bakgrund, har dragits in i den undre världen i Malmö. Paradoxalt nog har hon i samma veva arbetat som utredare för polisen. I en dramatisk händelse kolliderar hennes två världar och Ina hamnar i fängelse för mord, men innan hon vet ordet av är hon frisläppt. Väl fri inser hon snabbt att hon nu är lika avskydd av sina gamla kollegor som av den kriminella familjen hon var en del av.

När allt ser som mörkast ut kommer det ett rekommenderat brev som innehåller en flygbiljett i första klass till en paradisö och ett nytt pass. Ett pass med hennes bild, men med ett annat namn. Avsändaren är en hemlig organisation med till synes oändliga resurser, och de vill att Ina ska bli en del av deras team. De kallar sig Trickster …

Om hon går med på erbjudandet vill de att hon som sitt första uppdrag ska infiltrera ledarskiktet i den svenska extremhögern. Är Ina Farkas villig att offra allt för att bli en Trickster?

Kommentar:

Halina ”Ina” Farkas tycker att det är viktigt att göra det som är rätt. Vad som hon anser vara rätt, däremot, är inte alltid helt i enlighet med vad lagen tycker. Så när hon hamnar i fängelse för mord, tycker hon att står rätt till och går enligt en mycket okänd plan. När hon plötsligt och oväntat blir frisläppt, ställs hela hennes världsbild på ända.

Ina får ett erbjudande om att ingå i en hemlig organisation som kallar sig Trickster, och ska i så fall infiltrera ledarskiktet i extremhögern, som har ett helt eget område. Men för att anta erbjudandet, måste Ina offra exakt allt. Klarar hon av det?

Min första tanke efter att ha läst klart den här boken är att det är tydligt att Caroline Grimwalker har gjort en gedigen research för det här projektet och att det både gagnar och skjuter boken lite i foten för mig som läsare. När Ina Farkas kommer ut från fängelset och får erbjudandet om Trickster, drar allt igång och sidorna flyger förbi. Det är, i brist på bättre ord, skitspännande. Men … Även om jag förstår att bakgrunden och också en del av fängelsevistelsen behövs, tycker jag att den nog hade kunnat kortas ner lite. Framför allt tiden i fängelset. Men vad vet jag, det kanske behövs till nästa del i serien av någon anledning, och då kommer ju läsaren såklart att vara glad för att det har funnits med här.

Att Ina ska vara med och infiltrera extremhögern blir skitläskigt och obehagligt. Och där har Grimwalker valt en väldigt tacksam scen för sitt skådespel. Extremhögern, och särskilt på den här nivån som ska infiltreras, är obehaglig och skitläskig på egen hand och när det dessutom skruvas upp till att de startat sin egen lilla koloni ute på en ö och planerar att ta över Sverige och sedan i stort sett världen, gör att allt blir ännu värre.

Persongalleriet är lagom stort, mycket för att de flesta andra är periferifigurer. Jag tycker om de tillbakablickar man får i Inas historia, den utveckling hon har genom boken och de relationer hon bygger och förlorar under berättelsens gång. Att hon förlorar och bygger upp sig själv och sin identitet så många gånger om.

Det är klart och tydligt att tanken är att det här ska bli en serie, och just det här kapitlet blir snyggt avslutat i den här boken, så det känns inte som om några oavsiktliga lösa trådar lämnas hängande. Lite cliffhanger-slut, men det är så pass litet att det är förlåtet. Språkligt och stilistiskt är Grimwalker väldigt duktig. Jag tycker om kopplingen till hennes egen familjebakgrund som går att läsa om i slutet.

Betyg: 4/5

Titel: Rekryteringen
Författare: Caroline Grimwalker
Omslag: Jörgen Eineus
Format:
Inbunden
Serie:
Trickster #1
Förlag: Bokförlaget Nona
ISBN: 
978-91-89357-67-9 
Antal sidor: 560
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.