Infarkt – Catarina Kent

Första meningen:

Han kommer nästan en timme för sent.

Baksidestext:

Martin sveper in i Johannas liv med en passion och en öppet redovisat bipolaritet som rubbar hennes välordnade tillvaro i grunden. Förälskelsen får Johanna att tappa taget om sina föreställningar om vad som är sant och riktigt i livet. När är kärlekens pris för högt? Hennes förnuft hamnat i konflikt med passionen och lusten. Insnärjd i en kärleksrelation som söker överleva i skuggan av bipolaritet och beroendesjukdom ställer hon sig frågor utan svar.

Infarkt är en kärleksroman inspirerad av verkliga händelser som gestaltar kampen mellan tankens klarhet, hjärtats obotliga ensamhet och den sexuella driftens kraft. 

Kommentar:

Johanna är ganska nöjd med sin tillvaro när Martin sveper in med passion men också en bipolaritet som han är öppen med. Johanna förstår snabbt att det inte är hållbart eller ens särskilt hälsosamt för henne att vara i den här relationen, men hon har svårt att bryta den, för när Martin mår bra, är han fantastisk och allt hon någonsin kunnat önska. Det är bara den där andra sidan.

Det här är en riktigt jobbig bok att läsa. Rakt igenom känner man med Johanna i alla hennes känslor. Hon älskar Martin, och det är lätt att förstå när han har sina bra perioder. Men det smärtar också att stå bredvid och titta på henne när han har sina dåliga. När han inte kan lyssna eller ta in. När hon är den som måste sätta sig åt sidan för att klara av det.

Catarina Kent är väldigt bra på att beskriva känslor. Att beskriva tankarna av den som står bredvid, den som på något sätt blir medsjuk i det här läget. Jag tycker om att persongalleriet är avskalat och att det är Johanna och Martin som får vara viktigast. Och jag tycker om att det som beskrivs är hela relationen. Både upp- och nergångarna. Det mörka och det ljusa. Det glada och det ledsamma. För sådana stunder finns i alla förhållanden, bara inte lika markant särskilda som i det här.

Omslaget är väldigt indragande och jag tycker om att det blir som ett negativ till en vanlig bild. För att världen kan se ut på så många sätt, beroende på vem vi är och hur vi mår.

Betyg: 3/5

Titel: Infarkt
Författare: Catarina Kent
Omslag: Anna Lolax
Format:
Inbunden
Förlag:
Visto förlag
ISBN: 
978-91-7885-720-3    
Antal sidor: 210
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Visto förlag, Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.