Konsten att flirta som en gudinna – Pia Lerigon

Första meningen:

Trettiofyra år och vaktar min väninnas barn som vägrar komma upp ur äventyrspoolen trots att de badat i över två timmar.

Baksidestext:

”Bara för att jag inte fick kontakt med någon av killarna igår betyder inte det …”
”Jo, Em”, säger Tessie med mjuk röst och lägger huvudet på sned. ”Du är urdålig på att flirta.”

Emely Svensson Falk är Stockholms mest ofrivilliga singel. Hon vägrar acceptera att Matte tagit ut skilsmässa. Bästa vännerna Tessie och Kråkan bestämmer sig för att hjälpa Emely att komma över sitt ex. De laddar ned Tinder på hennes telefon. Om hon inte gör som de säger publicerar de en hysteriskt rolig, men högst komprometterande, film om henne på Youtube.

Emely har inget annat val än att ge sig ut i dejtingträsket. Problemet är att hon är sämst i världen på att flirta. Vännerna ger henne stränga order om att läsa boken Alla får ligga och göra exakt som där står. Men är det någon som missförstår råden i denna utomordentliga dejtingmanual är det förstås Emely.

Kommentar:

Emely är trettiofyra år och nyskild. Jo, det är sant. Även om hon knappt vill erkänna något av dem. Nu bor hon hemma hos sin bästa väninna och väntar egentligen bara på att hennes före detta make Matte ska komma till sans och låta henne flytta tillbaka igen. Men hennes vänner Tessan och Kråkan har en helt annan syn på framtiden. Emely ska hitta en ny. Det behöver inte vara för alltid, utan det räcker med att Emely får ligga lite. Så kompisarna laddar ner Tinder på hennes telefon. Problemet är bara att Emely inte är särskilt sugen på att hitta någon annan, och så är hon väldigt dålig på att flirta.

Det här är en väldigt rolig bok där det inte alls tar särskilt lång tid innan jag skrattar högt. Emelys oförmåga att se logiskt och rationellt på sin egen situation gör att jag tycker om att tycka småilla om Emely genom hela boken. Just för att hon har så mycket som många andra skulle bli avundsjuk på, men inte ser det själv. Och det kanske inte är så konstigt heller, eftersom hon inte inser att det där äktenskapet är över på riktigt, utan bara tänker på hur hon inte kommer att hitta det hon haft med sitt livs kärlek med någon annan.

Det är roligt, det är tänkvärt och det är högt igenkännande i läsningen. Emely kämpar med samma självförtroendeproblem som de flesta andra av oss gör, samma fördomar och ibland ganska förlegade åsikter. Där hon är säker på vad hon vill ha och önskar sig av ett förhållande, men också vad hon tror är acceptabelt ur andas synvinkel.

Persongalleriet är lagom stort, och jag tycker om att fokus verkligen ligger på Emely, hennes känslor och utveckling genom boken. Vänskapsrelationerna hon känns trovärdiga men också hennes reaktioner. Det är trovärdigt hur hon hanterar uppbrottet, lägenhetsförsäljningen, kompisarnas Tinder-attack och allt annat hon möter på resans gång. Jag tycker väldigt mycket om hennes utveckling, för även om jag fortfarande tycker om att störa mig på henne och hennes reaktioner, utvecklas hon och blir en starkare och kanske även bättre människa mot slutet. Ändå är det kanske det som gör att det inte blir en fullträff hos mig, att jag vill skaka om Emely minst en gång för mycket.

Språket är bra och passar genren. De olika karaktärerna har egna röster och saker som gör att det är lätt att förstå vem det är som pratar. Även om boken är lite drygt 400 sidor märks det inte, utan läsningen bara flyger förbi.

Betyg: 4,5/5

Titel: Konsten att flirta som en gudinna
Författare: Pia Lerigon
Omslag: Anders Nyman
Format:
Danskt band
Förlag: Whip Media
ISBN: 
978-91-89409-09-5    
Antal sidor: 438
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2021

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

En reaktion till “Konsten att flirta som en gudinna – Pia Lerigon

  1. Jag är fullkomligt övertygad om att detta är en enastående kul bok. Men hu vilka minnen dess titel väcker! Den får mig att tänka på hur jag försökte flirta med tjejer som ung. Kärleken blockerades av en enorm vilja till sex. Jag fattade det, redan då, men hade väldigt svårt att hantera detta. Det var väldigt jobbigt! Jag var jobbig. Men på något vänster fick jag ändå till det. Och då var det inte jobbigt längre! Verkligen inte!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.