Berättelsen från våning 4,5 – Maria af Sandeberg

Första meningen:

”Du har en skelning i höger öga.”

Baksidestext:

När 11-åriga Alva får glasögon vänds hennes liv upp och ner. Men inte på det sättet som hon först tror.

Vad är det som händer egentligen? Ett mystiskt sken blir början på ett äventyr som Alva aldrig kunde förutspå skulle hända. Åtminstone inte för en tjej som hon.

En flytt med familjen till ett nytt land, en resa till ett annat. Och pusselbitar som sakta börjar falla på plats.

Vad är det för mystiskt rum nere i källaren? Vem är vetenskapsmannen som fängslats för ond magi? Är det bara Alva som märker att världen förändras eller är det hon själv som gör det? 

Kommentar:

Alva är 11 år när hon får glasögon, och hon är inte alls förtjust i idén. Hon behöver minsann inga glasögon och det tar ett tag innan hon börjar använda dem. Och innan hon börjar fundera på varför optikern varit noga med att just hon skulle ha just de där glasögonen eller varför de verkar glöda. Men så börjar andra saker hända. Familjen flyttar till ett annat land och hon åker på en resa till ett annat. Väl där, börjar mysteriet med historien bakom hennes glasögon och dess magi, nystas upp framför hennes ögon.

Persongalleriet i den här boken är lagom stort, och jag tycker om att det är Alva som får vara i fokus. När jag börjar läsa den här boken vet jag inte alls vad jag kan förvänta mig och det håller i sig en stund in i läsningen. Men sedan dyker det magiska och övernaturliga upp undan för undan och får mig att bli väldigt inne i läsningen. Maria af Sandeberg gör väldigt många snygga vändningar i den här boken som gör att jag väldigt sällan förstår vad som ska hända. Jag kan ganska snart räkna ut vart vi är på väg, men inte hur och jag tycker väldigt mycket om resan.

Bokens 150 sidor är uppdelade på 44 kapitel, så kapitellängden är lagom för målgruppens ålder. Däremot kan jag tycka att textstorleken är i minsta laget, åtminstone för den nedre delen av målgruppens åldersspann. Men för den läsvana eller som högläsningsbok, passar den här väldigt bra.

Berättelsen från våning 4,5 har också en av de finaste och fantasieggande omslag som jag har sett på en ungdomsbok på ett bra tag.

Titel: Berättelsen från våning 4,5
Författare: Maria af Sandeberg
Format: Inbunden
Förlag:
Idus förlag
ISBN: 
978-91-7634-387-6    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 150
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Idus förlag, Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.