Inte utan min syster av Åsa Hellberg

Handling från förlagets hemsidaSystrarna Anna och Cornelia växer upp på en gård utanför Fjällbacka, i Kville socken. Familjen är fattig, men trots detta får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksystrar. I storstaden möts de av en helt ny värld av läkare, kvinnosakskvinnor och fascinerande patienter. Arbetet är krävande men framtidstron är stark för dörren till frihet står på glänt. De vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt. Bara några år senare krossas tillvaron. Ett oäkta barn, en ansvarslös man och förbjuden kärlek drar isär systrarna. Tragedierna följs av år av svårigheter. Det starka band de haft slits sönder av olyckor, kaos och sorg. Var hittar man glädje när hoppet tycks gått förlorat?

Boken: Inte utan min syster av Åsa Hellberg hade recensionsdag 9 augusti 2022.

Varför jag läste den: Jag har läst och tyckt om flera av Åsa Hellbergs böcker och såg fram mot att läsa Inte utan min syster. På Bokmässan lyssnade jag på henne, köpte boken och fick den signerad.

Vad jag tyckte om denInte utan min syster är en välskriven berättelse. Det är ett stycke intressant och stark kvinnohistoria som förmedlas. Åsa Hellberg är skicklig på att skriva ur kvinnors perspektiv, och att sätta berättelsen i ett intressant sammanhang. En styrka med Inte utan min syster är i mina ögon att det här handlar om Åsa Hellbergs släkt och baseras i grunden på verkliga händelser. Det finns en hel del samhälleliga fenomen och beteenden som gör mig irriterad och upprörd, samtidigt som det är viktigt att förstå och tänka på att en del saker faktiskt förändrats vad gäller kvinnors situation i Sverige.

Av någon anledning så hade jag svårt att komma in i boken och det tog mig ett tag innan jag började känna för personerna. Möjligen var det så att det var för mycket runtomkring mig, och jag inte kunde lägga tillräckligt med fokus på läsningen. Andra halvan av boken sträckläste jag mer eller mindre, då hade jag tid och möjlighet att fokusera. Det var också då jag fastnade för karaktärerna, kanske i synnerhet Cornelia men också Anna. Två systrar som har mycket gemensamt men vars liv utvecklar sig på olika sätt.

Fjällbacka spelar självklart en roll i boken, och det är ett ställe jag gärna skulle vilja besöka. Jag tyckte om skildringarna av Uppsala och Göteborg under den här tidsperioden. Jag och min släkt är från Uppsala, så det var direkt relevant och väckte tankar om min egen släkts historia. Göteborg har jag börjat lära känna det senaste året, och är intresserad av att veta mer om den stadens utveckling.

Jag ser fram mot att få läsa mer om kvinnor ur Åsa Hellbergs släkt och mer om Fjällbacka. Som tur är så kommer det flera böcker i serien Systrarna från Fjällbacka.

Bloggat om boken har exempelvis och dagarna går och Basilica

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Forum
Sidor: 355
Betyg på Goodreads: 3,90 baserat på 49 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 14 oktober 2022

4 kommentarer

  1. Jag har funderat på om jag kanske skulle läsa mer av Åsa Hellberg. Har bara läst hennes serie om Sonja och det är mer feelgood. Denna skulle ju kunna vara intressant.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.