söndag 6 november 2022

Återvändaren


Titel: Återvändaren
Författare: Anders Sundkvist
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-04
Antal sidor: 301
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Återvändaren är Anders Sundkvists deckardebut.


Bokens första mening: "Han gör som han brukar när tårarna vill fram."


Så här står det om boken: "Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven. Trettonårige Johnny Fachs har drunknat, bara dagar innan han skulle börjat åttan, och mycket talar för att han tagit sitt eget liv.
Nästan tjugofem år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal - ett samtal om Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan.
Borg börjar nysta i fallet och utredningen för honom snart tillbaka till den egna skoltiden, till klassrummets slutna hierarki. Spåren leder så småningom till högstadiets obs-klass och till sin häpnad inser Erik att endast två av de fem eleverna fortfarande är i livet: den ene avtjänar ett fängelsestraff på Hall, den andre är inlagd på ett behandlingshem.
När han gräver sig djupare in i historien tvingas han konfrontera både egna och andras oförrätter. Och när han tycks närma sig sanningen - en mörk hemlighet som legat dold i över två decennier - blir det uppenbart att det finns krafter beredda att göra vad som helst för att stoppa honom."


Hur var boken: Detta var en riktig bladvändare. Handlingen var spännande intressant och gripande. Verkligen läsvärd.


Betyg: 4 / 5

 

1 kommentar: