fredag 21 oktober 2022

Ny(a) kniv(ar) - AceJet Spinner Bowie Silver Hunter

Det är nog fler än jag som väntat misstänker jag. På vad kanske vän av ordning undrar? Jo, på att Acejet skall bredda sitt sortiment. Inte för att de har få modeller, tvärtom finns det väldigt mycket att välja på om du tittar in på deras hemsida. Det är för övrigt nyligen uppdaterad när det här skrivs oktober 2022. Och som om inte antalet knivar är nog så finns ofta olika versioner av många modeller. Det kan handla om experimenterande med ståltyp, extra kraftiga versioner eller lyxutgåvor med diverse mönster inklusive förgyllda sådana. 

Men hittills har det saknats en rejäl satsning mot knivar avsedda för rotationskastning. Nu är det kanske inte så konstigt givet bakgrunden för Acejets främsta affischnamn Adam Čeladín. Han innehar ändock flera guldmedaljer på internationell nivå i just no-spin. Sedan kan möjligen invändas att knivar av Osetr-typ som exempelvis den av mig recenserade Appache (SIC!) kan användas för all typ av kastning. Det är ett korrekt påstående men det gör den inte till en renodlad rotations-kniv i vilket fall som helst. 

Någon på företaget insåg troligen att det fanns lite mer att hämta både vad gäller uppmärksamhet och troligen pengar om man även inkluderade modeller enbart inriktade mot den typen av kastning. Därmed var de nyligen lanserade Spinner Bowie-knivarna ett faktum. 

AceJet Spinner Bowie, Silver Hunter


Spinner Bowie kan inledningvis fås i två olika utgåvor. En kallas "Shadow Hunter" och har de mörkare stålet som återfinns i shadow-serierna. Det är samma blånerade stål som återfinns i Raven II som jag tidigare skrivit om. Den andra är den här som har den vanliga grova borstade ytan som hittas på en majoritet av Acejets knivar. Kniven får då tillägget Silver Hunter istället. 

Att kniven är en Bowie kanske framgår av formen på den distinkt klippta spetsen. Men det är en tämligen smal kniv för att vara av den typen. Höjden på bladet är endast tre centimeter. Utöver bladformen är det den för spinner-knivar typiska ringen som dominerar utseendet. Den som gör att du kan snurra kniven runt pekfingret. En livsnödvändig funktion...eller kanske inte. Men kul är den i vilket fall som helst. 

Ett set knivar för rotationskastning färdiga att invigas


Tjockleken är 6 mm vilket jag tycker är närmast perfekt för rotationsknivar. Tjockare än så och de tenderar att bli för tunga. För min smak skall tilläggas då det är en högst personlig preferens. Det finns de som kastar med knivar som väger uppåt ett kilo. I det här fallet räcker det till en vikt på 390 g. Men det beror på att det här är den långa versionen som mäter 13" eller 33 cm. Knivarna finns i tolv tums/30,5cm variant också och väger då kring 330 g. 

Utöver längd och finish på stålet kan kniven fås med olika färg på de läderbitar som agerar handtag. De är skruvade på plats med chicagoskruvar men inte limmade. Jag återkommer till det förhållandet i kommande recension. En av få detaljer som inte känns genomtänkt på den här kniven. 

Överlag en  mycket spännande och intressant bekantskap och det skall bli riktigt kul att få inviga de här knivarna! När det sker är lite väderberoende måste medges!



När du köper dina Appache eller annan produkt från AceJet uppge kod "JOHN" (i versaler) så får du 5% rabatt på ditt köp vid utcheckning.
När du köper dina Appache eller annan produkt från AceJet uppge kod "JOHN" (i versaler)
så får du 5% rabatt på ditt köp vid utcheckning. 






/ J - väntar på om inte bättre tider så bättre väder

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar