måndag 17 oktober 2022

Ny kniv - MKM Goccia

Tredje gången gillt heter det ju. Eller kanske är det fråga om en treklöver? Hur som haver, det jag talar om är att det här är min tredje kniv från italienska MKM. Den här modellen heter Goccia vilket enligt hemsidan betyder droppe på Italienska. Förklaringen till namnet hittas i mönstret på handtaget och ackompanjeras av en djupare filosofisk fundering.  

En tredje låda från italienska MKM - Maniago Knife Makers


Det är ingen tvekan om märket 


Den här gången är det en annan dansk designer som är ansvarig för linjespelet. Det är Jens Ansø som varit i farten. Precis som är fallet med hans trogne samarbetspartner Jesper Voxnaes som stått bakom de andra knivarna jag presenterat från MKM så är det lätt att känna igen Jens formspråk. I det här fallet är det ovanligt lätt att härleda då Goccia är en produktionsversion av hans custommodell Neo.

Goccia är den här skönheten döpt till. För designen står Jens Ansø


Goccia finns i ett par olika utgåvor där den största skillnaden är handtagsmaterialet. Det går att välja mellan titan i ett par olika varianter, G10 eller som här, Micarta. Valet grundas i att jag tycker det är ett skönare material än de andra att hålla i helt enkelt. Gemensamt för alla versioner av den här kniven är att man inte sparat på någonting. Micartan är av bästa kvalitet med linne som bas och i bladet hittas Böhler/Uddeholms M390-stål. 

Sedan toppas den knivtårtan med detaljer i titan. Det materialet återfinns i en ring runt pivotskruven, back spacern och wire-clipet. Kniven är en flipper och bladet löper på kullager. 

Den är också lite större än de två tidigare knivarna jag presenterat från MKM. Här mäter bladet 85 mm. Det är en en mycket estetiskt tilltalande kniv som jag förstås kommer att recensera vad det lider!





/ J - samlar på treklöver

#knivesandbikes #knivigtvarre

* Möjligen kan det bli lite förvirrande då det redan existerar en snarlik kniv från Fox Knives kallad Ziggy. Det skall vara en tolkning av Ansös customförlaga med samma namn men då den är slankare är den förvillande lik Neo/Goccia sett till proportioner. 

2 kommentarer:

  1. Ser mera ut som en Ken Onion än en Ansö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Det får stå för dig! Jag håller nämligen inte med dig det minsta i just det här fallet. Onions former brukar kännetecknas av flödande (väldigt) kurviga linjer. Exempel på vad jag menar är knivar som Kershaw Blur, Chive och mest extrem Speed Bump, CRKT Foresight och Hootenanny, ZT 0350 med flera. Sedan har han "renare" och enklare knivar också för all del (CRKT Homefront t ex). Den här däremot ligger helt i linje med knivar från Ansö som exempelvis Ziggy (Neo som customkniv) från Fox Knives, Viper Orso och Giant Mouse Ace Farley samt Sonoma. Knivar som är mer lika Onion är däremot ZT 0220 och framförallt tidigare sambarten som Spyderco Zulu (byggd på custom med samma namn) och Fox Ansö Flipper. Med sina recurve-blad är de mer i samm stil somen Onion i mitt tycke.

      Radera