fredag 14 oktober 2022

En ofrivillig komedi

Jag insåg snabbt att jag behöver komplettera gårdagens presentation av Camillus HT-7 med en gigantisk brasklapp. Först ämnade jag placera tillägget i en fotnot till den texten men det visade sig bli för mycket att avhandla. Så kan det gå när man har med lågprisknivar att göra. Särskilt de som har marknadsföringsavdelningar vars anställda framstår som mycket okunniga i relation till vad de skriver om. 

Jag skall försöka presentera ingredienserna i den här grumliga soppan utan allt för mycket ironi. Men den uppgiften är svår och kan bli mig övermäktig. Håll i er så kör vi!

I mörkret är alla katter grå, i alla fall den här från Camillus kallad HT-7


Det är nämligen så att det är några detaljer eller snarare uppgifter rörande den här kniven som är högst osäkra. Eller detaljer och detaljer, det gäller all specifikation faktiskt! Materialen är nämligen inte vad de ser ut att vara eller så är de precis det. Båda alternativen är löjeväckande. 

Igår citerade jag hemsidan som uppger bladstålet till 420 vilket är ett skitstål ärligt talat. Så allt annat vore en välsignelse. Men det ser ut att kunna vara rätt efter en okulärbesiktning men det kan vara svårt att avgöra. Den säger mest att kniven är uselt slipad. Söker man sedan på kniven och hamnar på gigantsidorna Walmart och Amazon så uppger de samma material av den anledningen att de kopierat informationen från Camillus rakt av. Skärmdumparna kommer sig av att jag inte känner för att stötta någon av de företagen genom att länka till dem. 

HT-7 har enligt den här texten 420-stål i bladet. Klicka för bättre upplösning


Även Amazon hakar på tåget när det gäller (des)information



Fast får man tro Amazon är situationen ännu värre. Titta på bilden, låt blicken vandra nedåt och läs vad de angett som HRC. JO, det står 50! De kan omöjligt vara sant, då är vi nere i källaren och gräver. En riktigt mjuk Victorinox ligger på kring 55-56 som jämförelse och de enda knivar som hålls kring 50 är kastknivar! Tyvärr är den informationen hämtad från Camillus egen produktsida. Jag hoppas bara att det beror på att de inte vet vad Rockwell är och inte har med knivens egenskaper att göra. 

Jodå, Camillus själva anger hårdheten till HRC50!


Ytterligare en amerikansk sida "Woodcraft.com" skriver inte ut ståltyp alls, de anger bara "cutlery grade steel" vad tusan det nu är. Lika vag är man på eBay där "stainless steel" är det som rapporteras från flera håll. Utom i själva ingressen från en säljare, där står AUS8. Om det är sant är det ett rejält kliv upp från 420 i alla fall. Samma uppgift om AUS8 kan för övrigt hittas hos flera amerikanska återförsäljare som exempelvis Discount Cutlery och Atlantic Knife

Här blandas uppgifter och det står "stainless steel" i informationen vilket förvisso AUS8 är. Det senare brukar dock anges genomgående då det är väsentligt bättre än "no name"-material


Sedan fortsätter försöket att göra oss konsumenter helt bortkollrade då det på något paket står att stålet skulle vara D2. Förvisso väsentligt bättre än 420 även det men tillhörande en helt annan kategori då det är ett verktygsstål och därmed inte alls lika rosttrögt. Tvärtom faktiskt. 

Men förvirringen upphör inte där. Det är inte bara materialet i bladet som är svårt att artbestämma. Detsamma kan sägas om den biten man skall hålla i. Amazon hävdar att det är "Acrylonitrile Butadiene Styrene" populärt förkortat ABS som använts. Ren plast alltså. Camillus själva sträcker sig som sagt något längre på sin hemsida och skriver att det är något form av kompositmaterial bestående av ABS och gummi. Det kan jag säga att det stämmer inte alls! Kanske det gäller någon helt annan modell vad vet jag? Den artistiska friheten som skribenterna har tagit sig verkar inte veta några gränser med tanke på vad de hävdar om egenskaperna hos "titanium bonded steel". För den insatte är det läsning som får det att rycka i mungiporna. 

Av vad jag kan avgöra är handtagsmaterialet polerad Micarta eller liknande. Det skulle kunna vara G10 men mönstret talar för Micarta då det har tydliga lager. Den slutsatsen stödjer för övrigt Knifecenter som anger detsamma på sin hemsida. 

Jag skall se om kontakt med Camillus återförsäljare i Europa kan bringa någon klarhet i ämnet. Någon form av recension följer men resan började inte helt övertygande. 


/ J - kliar sig i huvudet

* Alla länkar med uppgifter gäller för 20221014 kl 09.48

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar