lördag 22 oktober 2022

Det här är illa Camillus!

Ursäkta språket men det är fan i mig inte bra när man kan se hur dåligt slipad en kniv är på en lågupplöst bild på företagets egen hemsida. Där om något skall väl de bästa bilderna på de finaste exemplaren återfinnas i syfte att sälja produkten. Det är i alla fall vad jag inbillade mig. Men man kanske inte bryr sig om det från Camillus sida? Allt går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt som Olrog skaldade en gång. 

Jag är förstås medveten om att den här kniven främst är ämnad att säljas genom amerikanska lågpriskedjor och sidor som Walmart och Amazon. Men det är inte fallet i Sverige eller i Europa. Här klättrar priset uppåt som amerikanska märken tenderar att göra. Det ändrade prisläget breddar konkurrensen avsevärt. Det även om den här kniven är tillverkad i Kina. Vi är därtill vana vid de eggar som t ex Morakniv erbjuder.* Så i mångt och mycket är det mot dem som den här jämförs. 


Den aktuella modellen kallas HT-7. Bilden är klickbar om du vill granska den i högre upplösning


Den här bilden är lånad från Camillus egen produktsida. För ett otränat öga och vid en hastig anblick kan eggen se duglig ut. Emellertid går det även utan att ha kniven i hand se hur misslyckad slipningen är genom att studera den lite närmare.  

Först kan man granska spetsen och då inses att kniven inte har en egg utan flera. Det fenomenet yttrar sig som den ljusare linjen som börjar någon centimeter ned från själva spetsen. Den ser för övrigt duglig ut på den här bilden. Det ljusare stråket uppträder först bakom primäreggen för att strax efter uppgå i densamma. Det betyder konkret att eggen är rundad vilket medför att även om de yttersta slipfaserna till en början möts så att kniven kan upplevas som vass så lär det inte vara länge. Den kommer att behöva slipas omgående. I samband med det behöver kniven en reprofilering i syfte att fixa alla problem kan tilläggas. 

Följer man sedan eggen med blicken ännu några centimer längre ned så minskar den kvickt i höjd. Det är följden av att den som slipat kantrat där och att eggen därmed fått en betydligt trubbigare vinkel. Det gör kniven slöare samtidigt som det är inkonsekvent. Nedåt buken till återgår eggen till att vara lite högre, något som snabbt ändrar sig ytterligare någon centimeter längre bakåt. Där minskar den i höjd igen.

Sedan har man misslyckats med övergången mellan blad och ricasso, det som på engelska kallas plunge line. I klartext har kniven på bilden därmed redan innan du slipat något själv en tendens till en s-formad egg eller "smile" som det ibland kallas. Dock inte en medveten sådan. Det medför även att de innersta fem millimetrarna på eggen inte är vassa överhuvudtaget. 

Det här är missar jag kan se utan att överhuvudtaget undersöka kniven fysiskt. Det räcker att enbart studera en liten (44kb) bild från nätet. Då kan ni själva lista ut vad som kan hittas när man faktiskt håller i kniven. Och det här borde som sagt vara ett väl kvalitetskontrollerat exemplar. En kniv något bättre än genomsnittet.

Och mitt fysiska exemplar av Camillus HT-7 är inte ett dugg bättre. Som synes uppvisar den exakt alla de problem som beskrevs ovan och därtill visar den upp ytterligare missar


Tyvärr är andra sidan inte bättre. Samma inkonsekventa höjd på eggen, olika vinklar, ett "smil" och dessutom parat med ett nästa rakt parti mot spetsen till. Det är synd att bladet är "kurvigare" på andra sidan med mer buk vilket ger en spets med helt olika vinklar 


Jag kan avslöja att farhågorna besannas i verkligheten. Det går att hitta mer att anmärka på när man granskar ett fysiskt exemplar. Kniven av samma modell och märke jag har framför mig matchar problemen beskrivna ovan samtidigt som den kan "skryta" med ett närmast tanto-inspirerat avbrott i bukens kurvatur. Någon fick göra ett omtag i fattningen när de slipade. 

Det här är vad som inte kan ses produktsidor som enbart avbildar kniven från sidan. Spetsen är konsekent uselt utförd den också


Dessutom kan man i verkligheten se att eggen inte alls har samma vinkel på de olika sidorna. Riktigt illa är det vid spetsen där vinklarna ser ut att härstamma från olika knivar. Den är avsevärt mycket brantare på en sida och därmed inte symmetrisk alls. Det syns tydligt på bilden ovan. 

Utöver det har man haft bråttom på hela den sidan varpå den främre delen av bladet nästan omvandlat till en rak linje. 

Sammanfattningsvis var det länge sedan jag såg ett så dåligt sliparbete. Men man får ge Camillus att de är konsekvent usla. Båda sidorna av kniven är misslyckade och därtill följer de en röd tråd. Säljbildens kniv har ett dåligt utfört sliparbete och det är också vad du får som kund. På så sätt känner jag mig inte lurad.

Det tillsammans med den totala förvirring jag avhandlat tidigare gällande vilka material som faktiskt ingår i kniven så bådar det inte gott för kommande recension. Det framstår alltmer som det småländska sågverket åter måste tas i bruk. Men det kanske är att gå händelserna i förväg. Måhända hittar jag något förlåtande som överskuggar all skit. 


J - något skeptisk

* Jag är medveten om att det föreligger en massiv skillnad mellan hur de här knivarna tillverkas då Morakniv robotslipar sina knivar och med tanke på resultatet är det inte något som Camillus kinesiska fabrik ägnar sig åt. Men det är aspekt som spelar mindre roll för oss konsumenter. För oss är kvalitet ställt i relation till pris eller prisvärdhet en viktigare parameter. Och en av grundegenskaperna hos en kniv är en god egg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar