Receptet är till 1 kg blåmusslor

Jag rengör först varje mussla under rinnande vatten och tar bort det skägg som sticker ut mellan skalhalvorna. Sedan lägger jag ned dem i en hink med färskvatten och låter dem stå en timme eller två. Då spottar musslorna ut all sand. Jag avskyr att få sand i munnen när jag äter musslor. Det förtar allt. Det går också utmärkt att köpa frysta musslor och då slipper man ju den där proceduren.

Ingredienser till vinkokta musslor

  • 1 kg blåmusslor
  • 1,5 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk olivolja
  • 2,5 dl vitt torrt vin
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs detta i olivoljan i en stor kastrull utan att det tar färg.
  2. Häll på vinet och låt koka 2 minuter under lock
  3. Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3-5 min under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
  4. Ta upp musslorna och låt dem svalna

Ingredienser till tomat- och chilitoppingen

  • 4 tomater
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • salt och peppar
  • 50 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • panko ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugn på grillvärme 250 grader
  2. Dela och lägg musslorna med skalhalvan nedåt i ugnsfast form
  3. Dela och gröp ur kärnorna i tomaterna med en sked. Skär tomatköttet i pyttesmå tärningar.
  4. Skrapa ur kärnorna på chilin och finhacka den. Smaka på styrkan på chilin. Det ska vara lite sting men inte tokhett.
  5. Hacka vitlöksklyftorna fint.
  6. Blanda samman med persiljan. Salt och peppra.
  7. Fördela i musselskalen
  8. Strö över lite panko

Bryn smöret och blanda med rapsolja. Fördela över musslorna och gratinera under grillelementet tills pankon får lite färg. 2-3 min.