Jag rengör först varje mussla under rinnande vatten och tar bort det skägg som sticker ut mellan skalhalvorna. Sedan lägger jag ned dem i en hink med färskvatten och låter dem stå en timme eller två. Då spottar musslorna ut all sand. Jag avskyr att få sand i munnen när jag äter musslor. Det förtar allt. Det går också utmärkt att köpa frysta musslor och då slipper man ju den där proceduren.
Ingredienser till vinkokta musslor
- 1 kg blåmusslor
- 1,5 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- ½ msk olivolja
- 2,5 dl vitt torrt vin
- salt och peppar
Gör så här:
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs detta i olivoljan i en stor kastrull utan att det tar färg.
- Häll på vinet och låt koka 2 minuter under lock
- Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3-5 min under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
- Ta upp musslorna och låt dem svalna
Ingredienser till tomat- och chilitoppingen
- 4 tomater
- 1 röd chili
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad persilja
- salt och peppar
- 50 g smör
- 2 msk rapsolja
- panko ströbröd
Gör så här:
- Sätt ugn på grillvärme 250 grader
- Dela och lägg musslorna med skalhalvan nedåt i ugnsfast form
- Dela och gröp ur kärnorna i tomaterna med en sked. Skär tomatköttet i pyttesmå tärningar.
- Skrapa ur kärnorna på chilin och finhacka den. Smaka på styrkan på chilin. Det ska vara lite sting men inte tokhett.
- Hacka vitlöksklyftorna fint.
- Blanda samman med persiljan. Salt och peppra.
- Fördela i musselskalen
- Strö över lite panko
Bryn smöret och blanda med rapsolja. Fördela över musslorna och gratinera under grillelementet tills pankon får lite färg. 2-3 min.