Bananerna ska vara ordentligt mogna, gärna övermogna och med bruna fläckar. Då blir brödet saftigare och sötare och det går lätt att mixa.
Till 1 bröd, ca 10 skivor
- 3 ägg
- 2 dl mandelmjölk
- 4 dl havregryn (glutenfria)
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 krm kanel + 1 krm kardemumma
- 1,5 dl hackade valnötter
- 3 mogna bananer
Gör så här: Ugn 180 grader.
- Vispa ägg och mjölk i en skål.
- Mixa havregryn ordentligt och häll i det i äggblandningen tillsammans med vaniljpulver, bakpulver, valnötter, kanel, kardemumma och salt. OBS, spara lite valnötter till att strö uppe på kakan innan gräddning.
- Mixa 2 av bananerna och vänd ner i degen.
- Häll degen i en brödform, ca 1,3 liter klädd med bakplåtspapper, strö över valnötter och tryck ned dem lite lätt i degen. Låt stå på köksbordet i ca 30 min så att degen kan svälla lite (detta kan hoppas över)
- Halvera den 3.e bananen på längden och lägg den på toppen av degen med snittsidan uppåt.
- Baka bananbrödet i 45 min och låt svalna helt innan du skär i det.
Prova att sticka i mitten av brödet för att se om det är färdigt.
Detta är också gott i bananbröd:
- citronskal
- apelsinskal
- stött hel torkad ingefära