Bananrödet är ett slags mellanting mellan bröd och kaka. Utan strösocker, men får lite sötma från bananerna och lite crunch av valnötterna. Det är gott med en skiva ost på till te eller kaffe.

Bananerna ska vara ordentligt mogna, gärna övermogna och med bruna fläckar. Då blir brödet saftigare och sötare och det går lätt att mixa.

Till 1 bröd, ca 10 skivor

  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjölk
  • 4 dl havregryn (glutenfria)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 krm kanel + 1 krm kardemumma
  • 1,5 dl hackade valnötter
  • 3 mogna bananer

Gör så här: Ugn 180 grader.

  1. Vispa ägg och mjölk i en skål.
  2. Mixa havregryn ordentligt och häll i det i äggblandningen tillsammans med vaniljpulver, bakpulver, valnötter, kanel, kardemumma och salt. OBS, spara lite valnötter till att strö uppe på kakan innan gräddning.
  3. Mixa 2 av bananerna och vänd ner i degen.
  4. Häll degen i en brödform, ca 1,3 liter klädd med bakplåtspapper, strö över valnötter och tryck ned dem lite lätt i degen. Låt stå på köksbordet i ca 30 min så att degen kan svälla lite (detta kan hoppas över)
  5. Halvera den 3.e bananen på längden och lägg den på toppen av degen med snittsidan uppåt.
  6. Baka bananbrödet i 45 min och låt svalna helt innan du skär i det.

Prova att sticka i mitten av brödet för att se om det är färdigt.

Detta är också gott i bananbröd:

  • citronskal
  • apelsinskal
  • stött hel torkad ingefära