Comfort-food när det är som bäst. Soppan får sin mustiga smak efter långkok på kyckling. Wontons som är fyllda med karl-johansvamp och kyckling och sedan toppar man en chiliolja över och det uppstår magi. En helt underbar soppa med spännande och heta smaker.

4 pers

BULJONG från grunden som är viktig att få till mustig och god kokas gärna dagen innan och får stå i kylen över natten. Då flyter fettet upp till ytan och kan skrapas bort. Vill man inte koka buljong från grunden kan man naturligtvis använda kycklingfond eller kycklingbuljongtärning. Och kokar då kycklingen separat.

  • 1 hel styckad kyckling. Dela även skrovet
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter i bitar
  • lagerblad
  • svartpepparkorn
  • salt
  1. Stycka kycklingen och skrovet.
  2. Lägg detta i en rel stor kastrull och slå i vatten så det täcker gott och väl.
  3. Koka upp och skumma av tills det slutar skumma
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på medelvärme under lock ca 2 timmar.
  5. Smaka av buljongen och fyll på med vätska som kokar bort. Buljongen ska vara ganska salt för man späder med vatten vid tillagning av soppan.
  6. Häll upp kycklingen i en matsil och låt rinna av ordentligt.
  7. Plocka köttet från benen.
  8. Ställ in buljong och kycklingkött var för sig i kylen över natten.

CHILIOLJA görs dagen innan eller ännu tidigare. Håller länge i kylen. OBS. Den ska smaksättas vid servering med soja, risvinäger och lite strösocker.

  • 1 dl gochugaru (koreanska chiliflakes)
  • 1 msk five spices
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 2 tsk sichuanpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 3 rivna klyftor vitlök
  • 2 tsk riven ingefära
  • 4 dl rapsolja

Gör så här:

  1. Mortla sichuanpepparn. Lägg alla kryddor i en kastrull.
  2. Hetta upp rapsoljan till 180 grader. Häll oljan över kryddorna. Blanda försiktigt. Plocka bort lagerblad och stjärnanis. Låt svalna. Ställ åt sidan.

WONTONS

  • Färdigkavlade wontonsplattor (finns i asiatiska butiker)
  • Kycklingkött
  • Svamp (Karl-Johan, champinjoner eller vad man önskar. Torkad svamp blötläggs först och kramas ur)
  • Vårlök eller salladslök
  • Sichuanpeppar
  • Ljus soja

Gör så här:

  1. Finhacka kycklingen. Finhacka (mycket fint) även svamp och vårlök och fräs samman till en röra. Salta med sojan och peppra med sichuan. Rör ihop så att det går att forma små bollar.
  2. Lägg en klick av röran på varje wonton. Ca 1 tsk. Fukta kanten runt om med vatten. Vik ihop så det blir en triangel. Vik sedan hörnen på triangelns botten mot varandra och fäst ihop med lite vatten. Se till att det inte finns luft i mitten där innehållet är
  3. Det finns videos på internet som visar hur man gör. Finns ju flera olika sätt.

SÄTT SAMMAN RÄTTEN

  • 2 pak choi
  • 3 salladslökar
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 5 msk chiliolja (recept ovan) smaksatt med 4 msk japansk soja, 2 msk svart risvinäger och 1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Hetta upp 1,5 l kycklingbuljong antingen från eget kok (recept ovan) utspädd med vatten eller från kycklingfond/kycklingbuljongtärning

Tillsätt

  1. 2 dl vatten
  2. 2 msk japansk soja
  3. 1 msk sesamolja
  4. 2 klyftor vitlök tillplattade
  5. 1 cm ingefära
  6. 1 tsk vitpeppar

Låt buljongen få ett uppkok. Smaka av och plocka bort vitlöken och ingefäran.

Lägg i wontons 10-15 st åt gången. Låt dem koka upp och koka ytterligare 1 minut. Lägg dem i djupa tallrikar/serveringsskålar. Upprepa proceduren tills alla är kokta. Lägg nu ned grovt skivad pak choi 1 minut.

Toppa tallrikarna med pakchoi och häll över buljongen. Strö över salladslök och sesamfrö. Droppa över lite chiliolja.

Ställ fram en skål med chilioljan och låt var och en ringla över.

Det är rätt mycket arbete med denna rätt, men när man väl har den i tallriken är den väl värd jobbet..

Och så detta vin till:

Ca’Vedole Lambrusco di Sorbara, art nr 2339 159 kr.

Lambrusco di Sorbara är inte det pärlande röda söta vinet utan här är smaken härligt stram och knastertorr med syra och bubblor. Det passade som handen i handsken till denna ljuvliga soppa.