Aubergine blir god och krämig när den ugnbakas. Allt enl Silvia Collocas italienska matlagning i den australienska tv-serien ”Cook like an italian”

4 pers

Ingredienser

  • 3-4 små auberginer
  • 125 ml olivolja
  • havssaltflingor efter smak
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 näve persiljestjälkar, fint hackade
  • grovt hackade basilikablad efter smak + extra vid servering
  • 400 g passerade tomater
  • 250 g ricotta
  • 1 ägg, uppvispat
  • 60 g riven parmesan
  • 50 g brödsmulor eller panko ströbröd
  • svartpeppar
  • riven pecorino vid servering

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper
  2. Dela auberginerna längs efter. Skär med en vass kniv runt om OBS utan att skära igenom. Ta försiktigt bort och spara köttet från auberginehalvorna. Så att bara tomma auberginebåtar är kvar. Ringla generöst med olivolja över skalen och salta. Lägg i den klädda formen och grädda 30 min tills de är mjuka
  3. Hacka under tiden auberginköttet i 1 cm stora tärningar. Hetta upp olja, vitlök och persiljestjälkar i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det hackade aubergineköttet och fräs i 4-5 min tills det börjar få färg. Tillsätt passerade tomater och hälften av den hackade basilika. Krydda. Sänk värmen till medel och låt sjuda i 20 min tills det tjocknat.
  4. Lägg ricottan i en stor skål och mosa den med gaffel tills den är slät. Tillsätt tomatsåsen från stekpannan, ägget, resterande hackad basilika och det mesta av parmesanen och rör om så det blandas väl. Krydda efter smak. Lite chili är gott att ha i.
  5. Fyll de stekta auberginehalvorna med fyllningen. Toppa med ströbröd och strö över resten av parmesanosten. Ringla över lite olivolja och grädda i 20 min tills de är gyllene. Riv lite pecorino ovanpå och strö över basilikablad.
  6. Servera med en tomatsallad eller annat valfritt.