Vår älskade falukorv. Vad mycket gott vi kan göra med den. Lite mer exotisk korvstroganoff t ex. Och det vanliga riset kan vi byta ut mot ett spännande blomkålsris. En maträtt med lite mindre kolhydrater, men så himla gott.

Ingredienser till ca 4 portioner:

  • 400 g falukorv, mager ca 18 % fett
  • ½ purjolök
  • 3 dl kokoksmjölk
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk sweet chilisås
  • salt
  • 400 g blomkålsris
  • 1 röd paprika
  • en nypa chiliflakes
  • ½ tärnad rödlök
  • salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 380 g svarta, gröna eller röda linser. Svarta linser kokade jag först i ca 15 min. Gröna och röda linser finns att köpa färdiga i paket.
  • 100 g gröna sojabönor

Gör så här:

THAISTROGANOFF

  1. Stek korvstrimlor och strimlad purjolök.
  2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund
  3. Tillsätt sweet chili, kokosmjölk. Koka upp och red av en liten aning. Smaka av med salt och peppar.

BLOMKÅLSRIS

  1. Fräs lök och den hackade paprikan i en wok eller i en stekpanna med höga kanter.
  2. Tillsätt blomkålsriset som du antingen köpt färdigt eller så kör du färsk blomkål delat i bitar i matberedare tills du får det att likna ris.
  3. Tillsätt chiliflakes och låt allt steka på medelvärme 5 min. Rör om lite då och då.
  4. Tillsätt linserna. Skölj linserna först om du köpt färdiga.
  5. Smaka av med salt, peppar och honung.
  6. Koka sojabönorna i 2 min och blanda ned dem i blomkålsriset.