I den fjärde boken om Karen Eiken Hornby och hennes poliskollegor på den fiktiva ön Doggerland i Nordsjön skakas samhället av en skjutning mot en prideparad, vilket sätter fokus på klyftan mellan djupt rotade traditioner och moderna värderingar byggda på individens valfrihet och människors lika värde. Mannen som ligger bakom dådet tar sitt eget liv och där skulle utredningen ha kunnat stoppas och lett Karen och de andra in i en återvändsgränd, men istället leder den vidare och motivet till brottet visar sig handla om något helt annat än den första anblicken gör gällande.

På det privata planet fortsätter författaren att spinna vidare på det världsbygge kring Doggerland och Karen Eiken Hornby som grundats i tidigare böcker. Karaktärer från tidigare delar dyker upp på nytt och även Karen själv lever ett liv präglat av konsekvenserna av ett val hon gjorde i föregående bok. Det är med stor skicklighet författaren lyckas väva samman den utomliggande historien med Karens egen så att berättelsens vändpunkter och stora, dramatiska upplösning sammanfaller med motsvarande vändningar i karaktärens liv, vilket ger en dubbel effekt och extra spänning. Den här gången anar jag mig dock till vissa delar av händelseförloppet redan på förhand, men intrigen kring själva skjutningen är desto svårare att läsa av.

Maria Adolfsson skriver också, precis som tidigare, med stor precision och taktkänsla om mänskliga drivkrafter. Karaktärerna levandegörs på ett skickligt sätt och det är också till stor del det som väcker mitt engagemang, och när det gäller Karen Eiken Hornby framstår hon som ett fyrfärgstryck där andra författare i jämförelse bara lyckas skapa skissartade personporträtt. Det säger mycket om den höga nivån på Maria Adolfssons författarskap.

Spring eller dö av Maria Adolfsson är utgiven av Wahlström & Widstrand 2021.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.