fbpx

Vegansk Tunamelt med avocado

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Det börjar dyka upp allt fler balla veganska alternativ till fisk, men tyvärr är fortfarande många av dem dyra eller svåra att få tag på. Då kan det vara nice med en enkel och riktigt god röra som du enkelt slänger ihop för att göra egna veganska tunamelts, helt utan ovanliga halvfabrikat över huvudtaget!

En tunamelt är helt enkelt en rostad toast med tonfiskröra i mitten. En väldigt god idé! Och tack och lov rackarns enkelt att göra vegansk också.

I det här receptet använder jag mosade kikärtor som blandas med krossade norialger för att få till en konsistens och smak som påminner lite om tonfisk på burk. I kombination med Kikkoman Ponzu för att ge umami och sötma, majonnäs för att ge krämighet, och lite tomatpuré så blir det riktigt gott och ganska likt tonfisk. Ponzu är en sojasås som är blandad med citronjuice vilket ger den en lätt syra och också en del sötma utöver den vanliga sältat och umami. En perfekt allroundsås för att lyfta smaker!

Därefter kan du variera med vad du vill, beroende på vad du ska använda röran till. I det här fallet så ville jag ha en ganska smakrik tonfiskröra då både brödet och osten annars tar över lite. Så jag blandade ner en massa tabasco, lök, tomat, kapris, ättiksgurka och citron också. Resultatet? En sjukt smarrig och svullig macka!

Tabasco är förövrigt alla tonfiskrörors bästa vän. Det är något med Tabascons fermenterade chilisyra som bara får den här typen av fiskiga och feta röror att poppa och bli typ 1000 gånger godare. Det funkar hur bra som helst. Tabasco görs på chilifrukter som får fermentera i ekfat, vilket ger en väldigt speciell och unik smak, som jag personligen älskar. Vill du ha röran hetare, så använd Tabasco Habanero, men i det här fallet vill jag framförallt åt smaken, så därför använder jag den klassiska tabascon som man kan ha ganska mycket av.

Vegansk Tunamelt, 4 stora mackor

Röran

  • 1 burk kokade kikärtor
  • 2 ark norialger
  • 1/2 rödlök
  • 1 färsk tomat
  • 2 hela ättiksgurkor, eller 10 skivor
  • 2 msk inlagd kapris
  • 1/2 kruka färsk gräslök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1,5 msk Kikkoman Ponzu
  • 1/2 – 1 tsk Tabasco Original
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt efter smak

Mackorna

  • 8 skivor levainbröd
  • 2 avocados
  • Vegansk cheddarost på block
  • Margarin
  • Olivolja

Instruktioner

Röran

  1. Börja med att hälla av spadet från kikärtorna och mosa dem grovt med en potatisstöt.
  2. Skala och finhacka rödlöken. Ta bort kärnorna ur tomaterna och finahacka resten. Finhacka ättiksgurkan och gräslöken. Kör norialgerna i en matberedare tills de blir småsmulor. Du kan också krossa dem så fint du kan med händerna om du inte har en matberedare.
  3. Blanda ihop de mosade kikärtorna med de hackade grönsakerna och alla övriga ingredienser. Rör om så allt blandas och smaka av med Tabasco, Ponzu, citron och salt. Du vill ha en röra med kraftig smak utan att det blir överdrivet.

Mackorna

  1. Skiva brödet och bred margarin på ovansidan av alla mackorna.
  2. Kärna ur och skiva avocadon och lägg varsin skivad halva utbredd över fyra av brödskivornas smörade sidor.
  3. Toppa avocadon med rikligt med tonfuskröra. Toppa röran med rikligt med hyvlad vegask cheddar och avsluta med att lägga på de kvarvarande brödskivorna med den smörade sidan neråt.
  4. Stek mackorna i rikligt med olivolja på bägge sidor under viss press tills de fått fin stekyta och osten smält. Det underlättar om du har ett lock till stekpannan som kan stänga in värmen och snabbare smälta osten. Pressa inte för hårt för då ramlar röran lätt ur.
  5. Skär i halvor och servera!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med avocado och hemmagjord tonfiskröra på kikärtor

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!