Nu blir det bara gammalt.

En grå, regnig dag som ljusnade lite på eftermiddagen. Det enda som hänt är jag jag lyxade till det med blodpudding & bacon. Har inte varit utanför altanen så vi kör något om min uppväxt.

Den gamla goda tiden.

Vi låg tre i en säng. Detta kan vara orsaken till jag inte fick några syskon. Madrassen var stoppad med halm. Då den var nystoppad låg man som på en boll för det fanns mycket halm som skulle liggas ner. Två vuxna + en unge på en oval madrass där alla rullade ut mot sidorna gjorde inte de första nätterna särskilt angenäma. Att sen den som fått förmånen att ligga ytterst hade hand om eldningen i vedspisen som utgjorde husets enda värmekälla gjorde inte saken bättre.

Toaletten befann sej på ett avstånd av 82 meter. Stövlar, långkalsonger, jacka och ficklampa var utrustning för räden ut i – 25 grader. Som underhållning fanns Göteborgs Handels & Sjöfartstidning samt Kvällsstunden. Den sistnämna hade en förträfflig sida med roliga historier. Nu hann man inte läsa så många historier innan fingrarna började frysa så man måste torka sej där bak innan det också frös fast.

Hushållet bestod av mormor, hennes dotter, hennes måg och som grädde på moset, hennes dotterson. Några kor, en gris samt ett antal illaluktande höns. En raggkatt höll koll på mössen. Den hade förmågan att skita ner sej i ladugården så att kamma ut håret var ibland lönlöst. Då kom saxen fram. Hela katten hann som oftast inte snaggas klart på samma gång utan den såg ut som en fibromälg några dar.

Mormor var den som tog hand om ägghämtning, byta kylvatten på mjölkflaskorna mm. En kväll hade hon hämtat äggen. Utanför husingången fanns en stor stenhäll som var ganska hal efter dagens dagsmeja. Damen i 80-årsåldern klarade inte den dåliga friktionen utan drattar på rumpan, slår sönder armen men klarar äggen. Då var det värre då hon trillade ner i diket när hon bytte kylvatten på mjölken. Den här gången var det inget fel på friktionen utan dåliga fotleder som var orsaken. Vattenhinken före och kärringen efter ner i diket. Kommer upp med en avbruten arm. Ingen vuxen hemma men bilen finns kvar. In med mormor i VW och iväg till Dr Olm. Med en halvnelson höll den 13-årige bilföraren fast mormor mot stolryggen medan doktorn bröt rätt armen och gipsade den. Den övriga familjen blev lite förvånade när de kom hem o hittade henne med armen i paket.

Slakt var inte att leka med. Grannen Anton var en jävel på slaktmask. Detta gällde grisslakt. Då en kalv skulle slaktas drämde han till kalven i huvet med en slägghammare så den stöp ihop. Jag hade det tvivelaktiga nöjet att vispa blodet så det inte koagulerade. Allting gick att äta förutom skinnet och klövarna. De vuxna käkade grisfötterna med förtjusning. Då jag sett var de befunnit sej tidigare hoppade jag över den anrättningen.

Lämna en kommentar