historia · mitt jobb · resor

Aspö – fästningarnas och fästingarnas ö – i oktober

Det måste vara mer än 25 år sedan jag senast var på Aspö i Karlskrona skärgård. Fästningarnas och fästningarnas ö. Men nu har jag precis varit där igen.

I fredags följde jag med på en cykelutflykt till Aspö. Det viktigaste med utflykten var att börja lära känna några av mina nya kollegor, men vi fick också god grillad korv till lunch, en väldigt trevlig och initierad guidning samt en god eftermiddagsfika.

Gratis färja

Ön är åtta kvadratkilometer stor och nås med Trafikverkets gratis bilfärja. Den tar knappt en halvtimme från Trossö (den mest centrala ön i Karlskrona). Nu ska kajen på Trossö rustas upp, vilket gör att färjeläget där tillfälligt kommer flyttas. Kommunen tittar just nu på var de och Trafikverket kan få till en tillfällig lösning. Men de hoppas att det vanliga färjeläget ska kunna användas redan nästa sommar igen.

År 2000 bodde 452 personer på Aspö. Tätorten Drottningskär ligger på öns östra sida. Färjan lägger till i Madsviken på öns norra sida.

Kastellet

Lökanabben heter en gästhamn för småbåtar som ligger precis intill Drottningskärs kastell. Det är hit vi cyklar för att bli bjudna på grillad korv som ett par av kollegorna redan fixat när vi anländer.

Kastellet började byggas 1680 och ritades av arkitekten Erik Dahlbergh. Fästningen tillkom som en konsekvens av kung Karl XI:s beslut att flytta den svenska flottans huvudbas till Blekinge och runt den nya flottbasen anlägga en lika ny stad, nämligen Karlskrona. Enligt Dahlbergh så skulle ”näpeligen något skönare SiööCastel finnas uti hela Europa”.

Pestkyrkogården

Vid Lökanabben finns också ett träd med en minnessten över Hardy Knutsson som omkom när Estonia förliste den 28 september 1994.

Inte långt därifrån ligger pestkyrkogården. Kronokyrkogården. År 1710 drabbades Karlskrona av böldpesten. De första dödsfallen i sjukdomen inträffade i oktober. Civila begravdes på Vämö och kronans folk här på Aspö.

Kastellpredikanten på Drottningskär, Petrus Westelius, antecknade ett år i kyrkoboken ”att han under året begrov på Aspö kyrkogård 2125 döda utom ett stort antal lik, som blevo nedlagda utan kistor i tvänne långa gravar, tre lik i bredd”.

Senare hamnade även offer för koleran på samma kyrkogård. Där det för övrigt numera växer flera gamla ekar.

En bit norr om kyrkogården finns en mer sentida fästning. Batteri Jutudden. Byggt 1940. Det finns gott om militära lämningar i de här trakterna.

Havsbadet

Norr om Drottningskär finns Aspö havsbad med omklädningshytter, brygga och lekplats. Det blir vårt sista stopp för dagen.

Fästingar

Ett par fästningar blev det alltså under besöket, men några fästingar fick jag inte – vad jag har märkt – med mig hem.

Aspö är annars en ö som är känd för att ha många fästingar och många boende har smittats av borelia genom åren. Även TBE har förekommit, men regionen jobbar för att vaccinera de boende mot sjukdomen.

Träd och minnessten vid Lökanabben.
En ek på pestkyrkogården på Aspö.
En grind till pestkyrkogården på Aspö.
Kustlandskap på Aspö.
Sjömärke och ek på Aspö.
Aspö / Drottningskärs havsbad
Kustlandskap vid Aspö havsbad.
Aspöfärja från Aspöfärjan.

Läs mer: Sveriges gulligaste skärgårdsö? – 7 saker du behöver veta om Tjärö

10 kommentarer på “Aspö – fästningarnas och fästingarnas ö – i oktober

  1. Väldigt vackra bilder från Aspö, här väljer jag bilden på grinden till kyrkogården till favorit. Fästingarna är aktiva i den milda hösten, jag hade en i tinningen och en annan på bröstet när jag kom hem från min promenad. Som tur var satt de inte fast än.

    1. Har varit i svampskogen idag. Sedan rensat svampen, förvällt och lagat mat. Sitter ner ett ögonblick, men sedan blir det fästingjakt. Svampskogen brukar vara full av de små rackarna, nämligen.

      1. Det klokaste är nog att kolla sig direkt, att borsta håret och duscha. Jag har haft neuroborrelios och var riktigt sjuk.

      2. Älgflugor ogillar jag också storligen, de är snabba, stora och äckliga, svåra att få loss när de bitit sig fast.

  2. Vad intressant och fascinerande.
    Ett ställe jag knappt hört talas om och aldrig besökt. Så mycket att uppleva på såpass liten yta.
    Kolerakyrkogårdar har jag besökt många, men inte pestkyrkogårdar, fast de är kanske ganska lika.
    Tack för trevlig inlägg och ha det bra!

Lämna en kommentar