månadens blogginlägg · resor

De 5 mest intressanta blogginläggen om resor i juli 2022

Då har vi också lämnat juli månad bakom oss sedan några dagar. Snart en vecka. Och jag måste erkänna att det här blev en månad när jag själv bloggat ovanligt lite och inte heller läst jättemånga blogginlägg om resor. Ändå har jag som vanligt fastnat lite extra för några. Och dem berättar jag om här.

Själva var vi i Klaipėda, i Litauen i början av juli och mina egna fåtaliga blogginlägg under månaden som gick har mest kretsat kring den resan. Annars har jag jobbat och mest följt andras resande i sociala medier. Där har det mesta sett ljuvligt ut medan traditionella medier mest har rapporterat om elände och strul kring resande, bland annat på grund av strejken på SAS som varade till den 19 juli.

Och så har SVT påstått att det är upp till 20 gånger dyrare att åka tåg inrikes jämfört med att flyga. Det senare är naturligtvis inte ens sant. Jämförelsen är inte rättvis. Lägg till flygbuss på båda platserna och incheckat bagage så handlar det snarare om dubbelt så dyrt. Inte bra det heller, men finns ingen anledning och gå flygbolagens ärenden genom orättvis jämförelse. Flyget (särskilt Ryanair) kör en taktik där ”flygbiljetten” ofta har ett extremt lågt pris, men med alla tillägg så blir det inte alls lika billigt. Är det fler än en person som reser i ett sällskap och de vill sitta tillsammans kostar det till exempel extra. Jag tycker faktiskt SVT går flygets (Ryanairs) ärenden här genom att ge sken av att Ryanairs 50-lapp är jämförbar med SJ:s hela biljettpris.

Och detta är ju lite syftet med att ha så här billiga ”biljetter”. Att få den här typen av reklam.

Men över till blogginläggen nu. De kommer här:

1. Om hållbart resande

Och på tal om tåg och hållbart resande så har bloggen 4000 mil i juli skrivit en hel del om att tågluffa och dessutom ett mer allmänt hållet blogginlägg om vad hållbart resande egentligen är.

Gunilla skriver ”Vi fick en kommentar. Inte en sån läsarkommentar på bloggen utan från en tilltänkt samarbetspartner. Om att vår blogg har för lite fokus på hållbart resande. Det fick oss att fundera en hel del. … För det första. Resandet är ju generellt i blåsväder nu. Delvis med rätta. Flyget har under lång tid fått ta nästan allt klimatfokus trots att det ”bara” står för typ 2% av koldioxidutsläppen i världen. Samtidigt som det är väldigt lite fokus på shoppingens utsläpp, Googles, Facebooks m.fl. serverhallars utsläpp, motorsportens utsläpp. Och så vidare. Kan man tycka.”

Hon berättar sedan om olika aspekter av hållbart resande: om koldioxidutsläppen, om hållbar närmiljö som till exempel sophantering och avlopp på resmålet, om social hållbarhet för dem som jobbar i turistindustrin och för ortsbefolkningen, om djur och natur samt oönskade effekter av massturism. Och sist hur de ser på sitt eget resande och sitt bloggande i relation till allt detta.

För egen del. Man blir ju lite nyfiken på vilken den tilltänkta samarbetsparten är. I övrigt så håller jag med om det mesta i inlägget. Gunilla har fångat de viktigaste aspekterna kring hållbart resande. Själv har jag haft en kategori länge i min blogg om hållbart resande. Och tänker på de här aspekterna nästan hela tiden. Men jag undrar om jag någon gång har skrivit ett sådant här sammanhållet inlägg på temat. Och om jag gjort det är det i så fall länge sedan.

Så jag borde nog fundera på att skriva just ett inlägg som sammanfattar min syn på hållbart resande. Så småningom.

2. Brittisk nostalgi och saknad

Det är Charlotta som på sin blogg ”Bara brittiskt” skriver om att tillsammans med sin dotter vara tillbaka i Storbritannien för första gången efter att ha förlorat sin make i en annan sjukdom under pandemin. Som åkte tåg dit. Och som på resan dit fick uppleva skräcken runt skjutningen i Köpenhamn, som de kom alldeles för nära inpå:

”Det var verkligen skönt att få skaka av sig detta genom att nästa morgon ta tåget upp till York men oj så nervös jag var. Det kändes okej att komma till England utan min man för jag har ju åkt dit hela livet men just hans hemstad där vi möttes…såklart grät jag så fort jag klev av tåget och så där höll det på när det dök upp en busslinje han dragit igång eller någon grej vi brukat skratta åt. Samtidigt var det såklart jätteskönt att få detta gjort. Jag flyttade ju själv till York för att jag ville bo där och det hade känts konstigare att inte orka åka dit mer för det är en underbar stad och dessutom kände jag mig väldigt nära honom på alla ”våra” platser. Även vår dotter reagerade och för henne blev triggern att alla lät som hennes far när de öppnade munnen.”

Vilken resa det blev! Så mycket nostalgi och saknad, uppladdningen inför värmerekorden, spännande fotbollsmatcher och städer.

Ett mycket läsvärt inlägg som också innehåller historien om ett inbrott i sommarstugan medan de var iväg. Ett inlägg med känslorna ”all over the place”, som ett känt citat från ett helt annat sammanhang lyder.

Bloggen Bara brittiskt har också publicerat ett separat inlägg från Sheffield från samma resa. Av rubriken ”stål och studenter” skulle man (jag) kunna få för sig (mig) att det handlar om Luleå. Men det här är ju en helt annan stad som också domineras av stål och studenter.

3. Portugisiska delfiner

Det är Cathinka som skriver om en utflykt från Lagos i Portugal: ”Det är inte utan att det känns lite som att leta efter en nål i en höstack när man susar ut på öppet hav. Man försöker peppa sig mentalt på att nej det är faktiskt inte säkert att vi får se några delfiner, det är trots allt vilda djur. Men så plötsligt stiger humöret i båten och eufori råder. Där längs båtkanten kommer detta magnifika djur simmande. Den leker längs båten och vi njuter i fulla drag. Strax därefter når vi en större grupp av delfiner och vi får ännu mer närkontakt.”

Härligt! Jag älskar delfiner och skulle mycket gärna göra en sådan utflykt från Lagos någon gång.

4. På tal om SAS

SAS piloter strejkade ju under en stor del av juli månad med väntat kaos som följd. Och på tal om SAS så har Daniel som skriver på bloggen Dryden haft andra bekymmer med flygbolaget: ”Vad har vi sagt om kundtjänster som ger olika svar beroende på vem man frågar? Vad har vi sagt om kundtjänster som går efter devisen ”hellre ett svar än ett bra svar”? Och vad har vi sagt om att kundtjänststatistiken är viktigare än kundtjänsten i sig? Låt mig ta er med på ett litet case när SAS tyckte att jag skulle bidra till längre köer på Arlanda – helt i onödan. Allt på grund av en helt okvalificerad killgissning och oförmåga att lösa ett enkelt problem, allt i jakten på den perfekta statistiken.”

Snurrigt värre, när SAS egen kundtjänst inte kan hjälpa kunderna rätt. Särskilt som bolaget redan har skulder på 58 miljarder kronor. Hur ska detta sluta?

5. Sveriges vackraste solnedgång?

Det är bloggen Rucksack som skriver om en liten by i Skåne: ”Kullahalvön är Skånes svar på Höga Kusten med de branta klipporna, klara vattnet och kullerstensstränderna. Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd av resemagasinet Travel+Leisure som en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.”

Den gamla fiskebyn Arild bjuder, enligt Rucksack-bloggen, på historiska legender, ett medeltida kapell, vinodlingar och kanske Sveriges vackraste solnedgång.

Ja, vilken solnedgång är egentligen vackrast? Av bilden i inlägget att döma tycker jag att solnedgången bakom Arild ser ut lite som ett svenskt svar på någon av byarna i italienska Cinque Terre. Och med en vy av det slaget är det givet att den i vart fall hamnar högt upp på topplistorna.

—-

Där avslutar jag min sammanfattning om resor i juli 2022 på bloggar, i media och i min egen verklighet.

Bilden överst i inlägget visar stranden på Kuriska näset utanför Klaipėda, i Litauen.

Läs mer: Badsemester i Klaipėda, Litauen – så funkar det

6 kommentarer på “De 5 mest intressanta blogginläggen om resor i juli 2022

  1. Delfiner såge jag gärna. En gång på hemresa från Paros till Santorini fanns de där, men jag låg däckad av sjösjuka. De andra fick glädjas åt dem en lång stund.

Lämna en kommentar