arkitektur · resor

Litauen- Korsvirkeshus i Klaipėda

Vi har nyligen besökt hamnstaden Klaipėda i Litauen. Ett av stadens tydligaste särdrag är de många korsvirkeshusen. Särskilt gott om dem är det i gamla stan.

Korsvirke är ett fackverk av trä som bildar en stomme av korsande bjälkar och stöd, ofta förstärkta med snedstöttor. Att bygga med korsvirkesteknik var ett sätt att spara virke då facken kunde fylls ut med annat material.

Tekniken tros först ha uppfunnits vid Medelhavet under antiken och kom till Mellaneuropa på medeltiden.

Gamla stan i Klaipėda, som historiskt också har kallats Memel, ligger nordost om slottsruinen i staden och sydost om floden Danė. Den medeltida staden började byggas intill slottet som byggdes på 1200-talet, men har genom åren brunnit många gånger. Någon riktigt medeltida karaktär har därför inte gamla stan idag. Men alltså en hel del korsvirkeshus varav de flesta är ifrån 1700- och 1800-talen.

Tilläggas bör att det finns många modernare byggnader i staden också, både från tiden före, under och efter det sovjetiska styret.

Översta bilden visar korsvirkeshus i Klaipėdas kulturkvarter.

Typisk gatubild i gamla stan i Klaipėda .
Heritage House kallas detta korsvirkeshus i Klaipėda.
Old Mill heter ett hotell i en ombyggd gammal kvarn från 1700-talet.
I närheten finns fler korsvirkeshus.
Nära slottsruinen finns en modell över det medeltida Klaipėda..
Ännu ett korsvirkeshus i Klaipėda.

Läs mer: Badsemester i Klaipėda, Litauen – så funkar det

6 kommentarer på “Litauen- Korsvirkeshus i Klaipėda

  1. Det kan nog bli lite väl mycket kors och tvärs, som på Heritage House, tycker jag. På en del av huset ser det bättre ut. Kul att du visar!

    1. Jag instämmer! Heritage House kan kännas lite väl mycket korsvirke. Jag tror att de turkosta fönstren med mer kors bidrar till intrycket. Roligt att du uppskattade.

  2. Spännande hus och korsvirke är oftast vackert att titta på. Men jag håller med om att Heritage House är för mycket – jag bli alldeles prillig i ögonen när jag tittar på den bilden 🤪.

Lämna en kommentar