familj · musik · resor

Midsommar i Dalarna

Min pappa kommer från en liten by utanför Mora i Dalarna. Jag har något vagt minne av midsommarfirandet i trakten men har inte varit där sedan jag var barn. I år vankades det släktträff på pappas sida så då passade vi på att ta några dagar där och fira ”riktig” midsommar. Ingen sill och potatis däremot men midsommarstångsresning som heter duga!

Jag hade legat i feber helgen innan och mannen varvade jobb med att ligga sjuk medan jag försökte packa husvagnen. Höll knappt ihop av trötthet och var nästan redo att ge upp men på något sätt blev husvagnen packad och redo för avfärd torsdagen under midsommarveckan. Fick inte med riktigt allt men det viktigaste. Övade på good enough. Det mesta går ju faktiskt att köpa någonstans längs vägen.

På fredagen körde vi sista biten till Mora där vi träffade ett gäng släktingar för att äta lunch. Sedan bar det iväg till Nusnäs för själva midsommarfirandet som inleddes med en sångstund i kyrkan. En av mina farbröder höll i den och hade engagerat släkten.

Efter sångstunden gick de barn som ville (3 av våra) hjälpa till med att bära rankan till stället där den skulle viras kring midsommarstången. Längst fram gick fiolspelare i folkdräkt sedan rankbärarna och sist gick övriga. När vi kom fram fortsatte fiolspelarna att spela folkvisor medan stången gjordes klar för resning.

Hissandet var ett stort projekt med ett gäng som ledde och frivilliga som hissade. Det tog en bra stund och det var väldigt varmt …

När stången väl var hissad skyndade jag att leta upp fikaståndet eftersom barnen var rätt slut och snabbt behövde få i sig något. Den stora massan stod nog kvar och tittade på efterföljande dans kring midsommarstången. Om vi gör om det ska vi ladda med vatten och matsäck till väntan av resninen.

Efter den välbehövliga fikastunden åkte vi via Fu där vi tillfälligt lämnat husvagnen hos en vän till släkten och letade upp ett glasställe i Mora. Där, på Glassbåten Mora, hittade vi en av mina kusiner med man och så fick vi oss en skön, avslappnad stund med smaskig glass.

Sedan åkte vi för att reka en badstrand inför fortsatt varmt väder innan vi landade på ett industriområde där vi stod för natten. Badplatsen Kråkbergsbadet vid Orsasjön var superfin och ditt åkte vi dagen därpå.

Innan badet åkte vi dock tillbaka till Nusnäs för att se dalahästillverkning. Lite inköp blev det också. Härligt att få göra det med syrran, mamma och pappa också! Saknade bara brorsan.

Avslutade midsommardagen med bad och pizza.

4 reaktioner till “Midsommar i Dalarna

Lämna en kommentar