Kokar ”Tryffel”

Det viktigaste julgodiset på mitt julbord är det som i min familj går under namnet ”tryffel”. Fast tryffel är det inte, utan snarare en variant av fudge. Varför vi kallar det tryffel vet jag inte. Men både min mormor och min mamma har alltid kokat tryffel till jul, så nu är det ett måste för mig.

Blanda 3 dl grädde och 3 dl socker och koka upp och rör och rör och rör…
Efter ca 15-20 min när det har det kokat ihop, fått lite gyllene färg (men inte bränts vid…) och håller ihop så att man kan göra en bred väg i botten, då rör man i lite skållad, hackad mandel (jag fuskar och köper färdigt på påse) och häller ut hela alltet i bakpappersklädd form. Jag brukar även strö över lite havssalt.
Nu är det bara och vänta och se hur tryfflarna blev i år – för lite kokt eller för mycket? Väldigt sällan att de blir helt perfekta, men det är ju lite av själva spänningen:). Jag misstänker att årets skulle ha kokats 1-2 minuter till för att bli perfekta…

Lämna en kommentar