0
Nyttiga recept

Brunch inspo: nyttig / lyxig / enkel brunch hemma recept & tips

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Trenden att bruncha med familj och vänner fortsätter att växa sig stark. Det här är verkligen ett härligt sätt att umgås på, god mat och gott sällskap blir en bra start på dagen!

Du behöver inte gå ut på brunch, det är lätt att göra en god brunch hemma. Då får du full kontroll över att välja vilka rätter som ska ingå, du kan påverka både kvalitén och utbudet!

Vad är brunch?

Brunch är en kombination av frukost och lunch. (Från engelskans breakfast och lunch). Ibland kallas den för frunch, som ju är lite mer svenskt, men de flesta känner till namnet brunch.

Brunchen är en måltid som du äter någon gång på förmiddagen. Du styr själv över om det ska bli en stor måltid eller bara lättare tilltugg.

En del restauranger har specialiserat sig på bruncher med tema. Amerikanska rätter, fisk och skaldjur, glutenfri, frukt och grönt, och så vidare är vanliga på dessa restauranger.

vad är brunch vad har man på brunch
Ofta är brunchen helt enkelt ett urval av rätter som du kan välja mellan. Ett litet smörgåsbord som har något för alla.

Brunch hemma

Det är inte alls svårt att ställa till med brunch hemma! Många rätter kan du förbereda dagen innan, så det handlar inte om att stå i köket och slava hela morgonen. Såvida du inte tycker om att göra det, poängen är ju att du ska äta sådant du tycker om.

Att göra brunch hemma gör det också enklare att hantera intoleranser och allergier som är så vanliga idag. Samt att göra sådant som du vet att familjen eller vännerna tycker om.

Brunch inspiration

Låt dig gärna inspireras av årstiden. Varje säsong har ju sina särskilda frukter och grönsaker, för att inte glömma längtan efter vissa drycker. När det är rätt årstid brukar de också smaka godare.

Det är också kul att ha ett tema på sin brunch! Gör exempelvis en brunch med franska smårätter, helt mjölkfri eller kanske något lite mer matigt. Färdiggjord plockmat eller stora skålar där alla tar det de vill. Eller så gör du bara en salig blandning. Speciellt om du bjuder in lite folk, för då är det enklare för alla att hitta något de verkligen gillar.

Brunch idéer

mat tips inför brunch brunch tema recept

Det är ganska vanligt att ha pannkakor som basen för sin brunch. De är goda och lätta att kombinera med en rad olika pålägg. Du kan göra i ordning tillbehören i god tid, och sedan är det upp till gästerna att lägga på det de tycker om.

Eller så kan du ha göra en brunch med mackor. Vem sa att du bara kan äta smörgås till frukost? Ett hett tips är goda avokadomackor! Variera olika bröd och pålägg, gärna något lite lyxigare, så har du en perfekt brunch.

Om du vill göra det lättare för dig själv ska du satsa på mat som kan göras i ordning dagen innan. I alla fall delvis. Många röror blir faktiskt bättre om du gör dem i god tid. Minipizzorna kan du grädda på morgonen så de hinner svalna, utan att bli torra. Ofta dekorerar du allt i sista minuten för att hålla det hela fräscht. Det är populärt att blanda matigare rätter med söta varianter. En liten minimåltid med både mat och efterrätt.

Glöm inte heller drinkarna. Vare sig du gör cocktails med alkohol eller varm choklad så är det bra med några valmöjligheter. Häll upp varma drycker i termosar. Om det är en varm dag kan en kanna eller två med någon god blandning vara lyckat. Ett alternativ är att köpa små flaskor med olika juicer eller drycker, så att var och en väljer sin egen.

Brunch meny

Du kan naturligtvis variera din brunch meny i det oändliga. Slå på stort eller håll det riktigt enkelt. Här kommer ett exempel på en meny som passar bra till brunch:

Ta dig en titt på de olika brunchrecept som finns och ta lite av varje för att skapa en personlig bjudning. Börja med något som du verkligen tycker om och bygg upp din brunch utifrån det. Sedan är det bara att prova något nytt varje gång det är dags för brunch. För om du väl provat på det en gång blir det snabbt en regelbunden vana.

Tema för brunch

Om du gillar idén med att ha ett tema på din brunch så gäller det att komma på något roligt! Här kommer några förslag på teman som garanterat kommer gå hem:

  • En särskild färg. Säg att du väljer färgen rött. Då kan du ha jordgubbssylt till pannkakorna, Bloody Mary i glasen och en red velvet tårta till efterrätt. Rädisor, tomater, och så vidare är andra röda detaljer för din brunch. Om det inte finns råvaror i den färg du väljer kan du alltid hjälpa till med lite karamellfärg.
  • Citron och lime. En citrusbrunch kan inkludera lemonad i karaffen, citrondrömmar eller marängtårta med citron, citronmarinerade kycklingvingar, och mycket mer.
  • Pannkakor i kvadrat. Plättar, våfflor, pannkakor, nyttiga pannkakor, med en rad olika bär eller frukter till garnering. Vispad grädde, kanske lite Nutella, och brunchen är fixad.

Läs även: Mitt recept på supergott nyttigt hasselnötssmör – perfekt till pannkakorna!

  • Vegetarisk eller vegansk brunch. Det är inte alla som vet hur intressant och gott det är att utesluta köttet. Det är dessutom mycket roligare att alla äter samma sak än att en person får något annorlunda.
  • Välj ett land. Här kan du verkligen variera dina bruncher i det oändliga. Fransk baguette, spansk chorizo, italiensk parmaskinka, svenska köttbullar, varje land har flera intressanta rätter som passar bra på brunchbordet.
  • Plockmat. Den här brunchen kräver lite arbete i förväg, för du gör allt i lagom stora munsbitar. En fördel är att det är lätt att äta om ni är många och alla kan välja det de tycker om. Du får inte så mycket disk efteråt heller om allting är gjort för att äta med fingrarna.

Nyttiga brunch recept

En fördel med att ställa till med brunch hemma är att du kan göra den precis så nyttig som du vill. Det är enklare att välja sunda råvaror, gärna ekologiska, så du inte behöver göra avkall på din kosthållning bara för att det är fest. Några nyttiga, och goda, brunch recept:

Grillad ananas med ägg

Grillad ananas är sött och gott och känns både lyxigt och fräscht på brunch!

recept grillad ananas macka

Skala och skär ananas i ringar eller långa stänger. Vänd dem i valfritt socker och trä upp dem på grillspett.

Grilla dem på båda sidor så sockret smälter och ananasen får färg, vänd gärna ett par gånger för ett bättre resultat. Ett alternativ är att pensla dem med olivolja och när du vänder dem första gången penslar du på lite honung.

Rosta en brödskiva och droppa lite olivolja över. Lägg ananasen på brödet och toppa med ett löskokt ägg. När gästerna skär i ägget rinner det ner över brödet och frukten.

Ginger tonic

Ginger tonic är ett nyttigt alkoholfritt alternativ som ger dig det där lilla extra.

alkoholfri drink för brunch med ingefära

Mortla tre enbär och blanda dem med saften från en citron. Ha i två teskedar riven ingefära, det ska vara lite sting i drycken. Fyll på med tonic vatten och låt det stå några minuter.

Det här är en bra dryck att förbereda i förväg så smakerna verkligen kommer fram. Till servering lägger du citronskivor och isbitar i glasen och häller på din ginger tonic.

Chiapudding

Chiapudding är både gott och nyttigt.

chiapudding recept brunch

Du kan göra den direkt i små serveringsglas, så att alla får sin egen portion. Eller så gör du en stor skål och ställer fram.

För en portion tar du 2 matskedar chiafrön och häller 2 dl mjölk över. Du kan använda vilken mjölk som helst, både vanlig komjölk och andra varianter. Låt det stå över natten och svälla. Vid behov kan du blanda i lite mer mjölk nästa dag.

Läs även: Mitt bästa chiagröt och chiapudding recept + 5 läckra smaksättningar!

Du har flera möjligheter till smaksättning, antingen när du blandar ihop det hela, eller när puddingen är färdig. Vaniljsocker, lite honung, en matsked sylt, riven kokos, grekisk yoghurt, och så vidare. Toppa sedan chiapuddingen med färska bär eller frukt.

Klassiska brunch recept tips

  • En klassiker är naturligtvis pannkakorna! Du kan eventuellt göra en ugnspannkaka och skära den i bitar. Det är lite mindre jobb än att stå och steka flera pannkakor. Annars är både plättar och våfflor trevliga alternativ. För cirka 10 pannkakor vispar du ihop tre ägg med tre dl vetemjöl och tre dl mjölk. 3+3+3. Använd gärna elvisp, det viktiga är att få bort alla klumpar. Ha i ytterligare tre dl mjölk, en halv tesked salt samt ett par matskedar smält smör. Grädda i ganska het panna, och gör gärna pannkakorna tunna.
  • Ägg är ett måste till en klassisk brunch. Du kan tillaga dem på flera olika sätt. Ett tips är att göra ett par äggröror med olika ingredienser. Blanda gärna tomat och färsk chilipeppar i en. Svamp och persilja i en annan. Eller varför inte med riven parmesanost och rucola?
  • Det är alltid gott med bacon till brunch. Ett klassiskt alternativ är brunchtacos. Stek bacon och låt det rinna av. Hacka lök och koriander, samt stek några ägg. För smart plockmat lägger du sedan äggen på små tortillabröd, toppa med bacon, lök och koriander. En klick crème fraiche och lite riven ost kompletterar rätten.

Enkla recept brunch

Det måste inte alls vara komplicerat med brunch. Med några få, enkla recept kommer du långt.

Pannkakor brunch

goda pannkakor till brunchen

Pannkakor är något som de flesta tycker är enkelt. Eftersom du varierar med tillbehören så slipper du göra så mycket själv. Kanske kan du testa göra bananpannkakor istället för vanliga?

Toppa med bär och frukt, olika sylter, vispad grädde, crème fraiche, nutella, jordnötssmör, pressad citron och socker. Eller kanske en svampstuvning, rostade grönsaker eller något annat lite mer matigt.

Nybakt bröd till brunch

snabbt bröd att baka inför brunchen

Nybakt bröd är alltid en höjdare. Du kan till exempel göra scones, de är snabba att röra ihop och behöver inte jäsa.

Lägg 8 dl mjöl, 1 ½ msk bakpulver, 1 tsk strösocker, 100 gram smör, samt 1 tsk salt i en matberedare. Pulsa ihop det och tillsätt 4 dl filmjölk. Arbeta ihop det snabbt till en deg och dela upp den i fyra bitar.

Gör fyra rundlar och skåra dem tvärsöver som ett kors. Grädda mitt i ugnen, 15–18 minuter. Låt svalna. Sedan kan du antingen lägga pålägg själv på dem eller låta gästerna välja från olika ostar, korvar och skinkor.

Minipizza brunch

göra minipizzor för brunch

Minipizzor är enkla att göra om du använder färdig pizzadeg. Dela upp den i lagom stora bitar och bre crème fraiche på varje bit. Toppa med skivad lök, salamibitar, soltorkade tomater, skinka eller något annat gott. Strö över riven ost och sätt dem i ugnen cirka 10 minuter.  

Lyxig brunch

Det kan ju vara så att du har lust att göra det riktigt lyxigt med din brunch. Kanske firar ni något speciellt eller så råkar det bara vara dags för något speciellt. Duka fint, skaffa lite snygga blommor eller andra dekorationer och slå på stort med maten. Samt dryckerna, naturligtvis.

  • Mimosa är både lyxigt och klassiskt när det kommer till lunch. Grundreceptet bjuder på ett glas med hälften apelsinjuice och hälften champagne. Men här har du utrymme för variation. Ett mousserande vin är bra, och du kan också justera proportionerna som du vill. Riktigt lyxigt blir det med färskpressad apelsinjuice.

Läs även: 9 juice shots i härliga färger – goda och stärkande för immunförsvaret!

  • Croissant, varma från ugnen, är underbart till brunchen. De kan ätas med både söta och salta tillbehör. Många tycker om dem tillsammans med lite lufttorkad skinka, alternativt marmelad eller sylt.
  • Små snittar med goda fyllningar är ett måste för en lyxig brunch. Här finns det stort utrymme för variation. Tunnbröd skuret i trianglar där du lägger rostbiff och lite potatissallad uppepå. Toppa med gräslök och eventuellt en liten jordgubbe. Perfekt och kanske oväntad kombination som fungerar bra. Om du vill undvika bröd och gluten så kan du göra laxrullar. Blanda ett hårdkokt ägg med en halv, finhackad lök. Riv ner skalet från en halv citron och lite klippt dill. För att hålla ihop röran blandar du mjukost med en tesked senap. Bred ut alltsamman på bitar av rökt lax och rulla ihop. Skär det i lagom stora munsbitar och dekorera med dill.

Den bästa brunchen

Att bruncha är roligt. Och att duka fram en brunch hemma är inte alls så jobbigt. Du kan göra den så enkel eller lyxig som du vill. Det är ett utmärkt sätt att umgås på, som alla trivs med. Precis lagom mycket god mat, och sedan har du hela eftermiddagen ledig till annat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply