Svenska Deckarakademins årsbästa

Så har Svenska Deckarakademin nominerat årets bästa deckare/kriminalromaner. Av 160 inskickade och lästa svenska deckare valdes följande fem ut:

Malin Persson Giolito: I dina händer (W&W)
John Ajvide Lindqvist: Skriften i vattnet (Ordfront)
Anders de la Motte: Bortbytaren (Forum)
Sara Strömberg: Skred (Modernista)
Erik Axl Sund: Otid (Ordfront)  

Och av inskickade 80 titlar valdes följande fem översatta:

Elina Backman: När spåren försvinner (Bokfabriken, övers: Marjut Hökfelt)
Sara Blaedel & Mads Peder Nordbo: Upplöst (Polaris, övers: Jessica Hallén)
Caz Frear: Små vita lögner (Lind & Co, övers: Ylva Stålmarck)
Stuart Turton: Djävulen och det mörka vattnet (Modernista, övers: Åsa Brolin)
Chris Whitaker: Slutet blir vår början (Natur & Kultur, övers: Maria Lundgren)

Att fundera på och kommentera. Min enda kommentar just nu (som brukligt är när Deckarakademin har nominerat sina årsbästa): Hmmmm.

Jo, en kommentar till: även om det är imponerande att Deckarakademin läst alla dessa böcker så saknas vissa deckare/krimi – ännu fler har getts ut år 2022.

Vad tycker du? Har du läst de nominerade? Tycker att du att dessa är årets bästa deckare/krimi? Eller om du har andra favoriter? Låt höra!

Bengt Eriksson

2 kommentarer på “Svenska Deckarakademins årsbästa

Add yours

  1. Jag vet. Och jag har ifrågasatt detta tidigare, att varje års – allra – bästa deckare riskerar att inte bli läst och därmed inte prisad. Min åsikt kvarstår. Det borde = måste lösas, på något sätt.

    Gilla

  2. En sakupplysning. Deckarakademin läser de böcker som sänds in av utgivare, och vars utgivare betalar en (mycket blygsam) avgift. Vi vet mycket väl att det ges ut väldigt många fler deckare, framför allt svenskskrivna, än vi får in. Men läsandet är ett oavlönat hästjobb redan som det är; skulle vi dessutom försöka leta upp och själva köpa allt som inte skickas in skulle det helt enkelt bli omöjligt. (Det kan tilläggas att exakt samma modell används av så vitt jag känner till så gott som alla litteraturpriser i de flesta länder.) Under 2021 utkom i landet över 350 svenskskrivna böcker i ”vår” kategori, och strax över 100 översatta. Vi fick till läsning drygt 140 svenskskrivna och drygt 70 översatta.

    Gilla

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑