Rolfögåtan

Embed from Getty Images

Peter Gerhardsson har tagit ut sin så kallade novembertrupp.

Och där saknas Sveriges största internationella stjärna Fridolina Rolfö.

”Fridolina är en spelare som jag verkligen vet var jag har och vad hon kan bidra med i det här landslaget. Till samlingen här i november, där vi bara spelar en match, har jag bestämt mig för att jag vill se några andra spelare i match i de positioner hon normalt sett konkurrerar på, och därför har jag tagit beslutet att Fridolina inte kommer följa med här i november,” säger Gerhardsson till hemsidan.

Dert kan ha varit så att Peter har bestämt sig att låta Rebecka Blomqvist eller Julia Zigiotti Olme starta och avsluta. Men han har inte tagit ut en ersättare till 28-åringen från Barcelona.

Åter igen aktuell i landslagssammanhang är målvakten Cajsa Andersson från Linköping FC. 29-åringen har verkligen förtjänt uttagningen. Varenda gång jag har sett henne live i år var hon makalös bra. Även i katastrofmatchen mot BK Häcken (1:5) kunde hon inte göra så mycket när försvaret föll iho gång per gång. För andra gången i gänget är Romas Emma Lind som har bland annat spelat i Jitex och Limhamn Bunkeflo i Sverige, men kommer ursprungligen från samma Vadstena som Stina Blackstenius.

På målvaktssidan pekar nu allt mer på att det är Chelseas reservmålvakt Zecira Musovic som är den nya #1 i det svenska landslaget. Den främsta anledningen är nog att Jennifer Falk har prioriterat familjelivet, hon (EDIT) ska snart bli mamma och har bland annat därför också beslutat att stanna i Damallsvenskan och BK Häcken vilket förstås inte diskvalificerar henne för landslaget, men är ytterligare ett tecken på att hon satsar främst på familjen.

Vilket även det är förståeligt, men här snackar vi eliternas elit och där krävs det nog uppoffringar för att vara med i toppen. Kanske kan Falk göra en Rubensson och komma tillbaka, men samtidigt känns det som om Gerhardsson borde fatta ett beslut kring målvaktsfrågan snart. Just nu pekar mycket på Musovic, men vi får nog inte räkna bort Falk helt och hållet.

Det kan man dock göra i fallet Emma Holmgren. 25-åringen hade ju gått ut med öppen kritik i media och sagt att hon var besviken på att landslagsledningen inte hade kollat på hennes matcher för Olympique Lyon. Vilket ledde till att hon fick packa sina väskor och lämna landslagssamlingen för tre veckor sedan. Att hon inte tagits ut nu pekar på att Gerhardsson inte glömmer.

Med vilket vi är tillbaka till Rolfö-gåtan.

Gerhardsson säger att han vet var han har henne och vad hon betyder, men vill inte gå in på minsta detalj vad som har sagts i ett samtal mellan honom och henne. Det vill inte heller Rolfö göra. Det är mellan oss, sade hon i Malmö nyss, klädd i en ljusblå Barcelona jacka i den mixade zonen i förrgår.

Om det skulle finnas en privat anledning hade ingenting varit naturligare att säga det. Att Fridolina Rolfö stannar hemma av privata skäl. Alla skulle fatta och förstå.

Men det lär det nog inte vara, en privat anledning, för då skulle man ha kunnat sagt det precis som Nilla Fischer gjorde ett par gånger de senaste åren och en och annan också.

Att testa nya spelare i den positionen (vilken då? ytterback eller anfallare?) låter väldigt osannolikt. Det har ändå ett värde att ha med sin bästa spelare och låta henne träna och utvecklas vidare i truppen med alla andra.

Hemlighetsmakeriet som Peter Gerhardsson har etablerat i år (kom ihåg EM och vem som hade COVID eller inte, vem som hade testats eller inte) är inte speciellt nyttigt för landslaget.

Finns eller fanns det en biff mellan Fridolina Rolfö och Peter Gerhardsson och chefen har bestämt sig att göra en Holmgren med Rolfö, men vill inte gå ut med det eftersom det är för farligt att helt riskera relationen till största stjärnan?

Har Barcelona bett Svenska fotbollsförbundet att låta henne vila då hon ska spela UEFA Women’s Champions League före och efter resan till ‘down under’? Då hade man kunnat sagt det med. Ingen fara.

Men kanske är det också bara ett litet spel med oss som ska spekulera och Gerhardsson och Rolfö textar och fnissar och skickar SMS till varandra om hur vi spekulerar.

Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.