Vårdplatskris på NUS

Idag har jag besökt den akut medicinska vårdavdelning (Mava) och träffat vårdpersonal. Där är läget minst sagt akut när de måste få runt verksamheten på bara 12 vårdplatser när det hade behövts 32. Tyvärr blir läget än värre när grannavdelningen Speva går ned från 12 till 10 vårdplatser när deras behov är runt 20. Totalt för medicincentrums behov skulle det alltså behövas 52 vårdplatser men kommer snart bara kunna ha öppet 22. Det är ju inte så att patienterna försvinner bara för att vårdplatserna gör det. Detta orsakar att deras patienter hamnar på andra vårdavdelningar som inte har en medicinsk inriktning likt kirurgi eller ortopedi. Ett sjukhus utan en fungerande medicinavdelning kollapsar då patienter inte får plats någonstans, inte minst då 70% av akutintaget sorteras till medicin.

Det som blev än tydligt är hur vårdplatsbristen medför att arbetet på vårdavdelningen går ut på att bolla runt patienter på sjukhuset eller att skicka hem dem utan att de är färdigbehandlade. Detta är även något som länets socialchefer slagit larm om vilket de ser drabbar kommunerna. En ohållbar situation för alla. Personalen har dåligt samvete för det som inte har hunnits göra för patienten. Dessutom den stress det medför att inte ha de förutsättningar som behövs för att kunna göra ett bra jobb.

Det måste till en ändring hur regionen prioriterar sin vårdpersonal och hur resurserna används. Moderaterna är beredd att göra det så vi får ordning på vården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.