Sverige behöver snabbt få ny kärnkraft på plats – återuppta arbetet med Ringhals 5 och 6

En av de absolut viktigaste frågorna inför valet som avgörs på söndag, är frågan om energiförsörjningen. Sverige befinner sig i mycket allvarlig situation. Elpriserna är så höga att människor inte har råd att bo kvar i sina hem och företag går i konkurs. Det finns en verklig risk för strömavbrott i vinter.

Det krävs handling här och nu. Därför lägger Moderaterna på nationell nivå fram ett förslag om att högkostnadsskyddet ska betalas ut retroaktivt från augusti. Vi föreslår också att Vattenfall ska återuppta arbetet med Ringhals 5 och 6.

 

Stängning av kärnkraft har skapat elkrisen

S-regeringarnas nedstängning av kärnkraften de senast 20 åren är den främsta anledningen till Sveriges elkris. Den har medfört högre elpriser, sämre stabilitet i elsystemet och ökade klimatutsläpp. Magdalena Andersson skyller elkrisen på Ryssland. Men experter uppskattar att elpriserna hade varit 30–45 procent lägre i södra Sverige om regeringen inte lagt ned Ringhals 1 och 2. Uppskattningar visar också att stängningen av reaktorerna har haft en större påverkan på elpriset i södra Sverige än Rysslands krig har haft.

Augusti blev den dyraste elmånaden någonsin i södra och mellersta Sverige. Vintern kommer att bli ännu dyrare – elbolag varnar för elräkningar på 40 000 kronor i månaden.

Regeringen har skapat elkrisen. En moderatledd regering kommer att prioritera att lösa den.

 

Retroaktiv utbetalning av högkostnadsskyddet

Moderaterna har tillsammans med KD, SD och L lovat att högkostnadsskyddet för hushåll och företag ska införa senast 1 november i år. Moderaterna föreslår nu att högkostnadsskyddet ska betalas ut retroaktivt, så att hushåll och företag kompenseras från och med augusti. Anledningen till det är att elpriserna redan har skjutit i höjden och pressar hushåll och företag. Många får i dagarna sin dyraste elräkning någonsin.

Vi vill återföra 90 miljarder kronor av Svenska kraftnäts kapacitetsavgifter till hushåll och företag. Det är fem gånger mer än regeringens elstöd förra vintern. Högkostnadsskyddet ska gälla för elpriser över en viss nivå.

 

Återuppta arbetet med Ringhals 5 och 6

För att återupprätta elsystemet och säkerställa stabila elpriser kommer staten efter ett maktskifte att fullt ut backa upp kärnkraften. Moderaterna kommer därför fatta beslut om att statliga Vattenfall omedelbart ska återuppta arbetet med Ringhals 5 och 6 – som S-MP-regeringen fattade beslut om att lägga ner vid regeringsskiftet 2014.

Om regeringen inte hade stoppat planerna hade reaktorerna varit nästan klara i dag. Då skulle elsystemet varit stabilt och vi hade haft möjlighet att skydda oss mot de höga elpriserna på kontinenten. Ny kärnkraft vid Ringhals fyller två funktioner på samma gång. Dels ökar elproduktionen lokalt. Och dels förbättras överföringsförmågan i elnätet. Mer billig och fossilfri el norrifrån kan alltså skickas söderut. Sammantaget sänker det elpriset i södra och mellersta Sverige och jämnar ut prisskillnaderna inom landet.

Sverige behöver snabbt få ny kärnkraft på plats. Därför bör kärnkraften byggas vid Ringhals.

Moderaterna har sedan tidigare föreslagit ett investeringsstöd i form av gröna kreditgarantier om 400 miljarder kronor för ny kärnkraft. Dessa kommer Vattenfall att kunna nyttja för att bygga nya reaktorer.

2 kommentarer

  1. brorson

    Om Ringhals 5 och 6 kan komma i drift före andra alternativ, tycker jag absolut att arbetena med dem ska återupptas. Annars tycker jag att Skåne är bästa platsen för nya reaktorer. Både eftersom effektbristen är störst i Skåne. Och för den nya export, som kommer att uppstå när kärnkraften i Sverige är fullt utbyggd. Barsebäck är en olämplig plats, då den ligger onödigt nära Malmö och Köpenhamn och det kärnkraftverk som har funnits där. lades ner p.g.a. protester. Ravlundafältet, som jag föreslår, ligger vid den skånska ostkusten, sju mil från Malmö och elva mil från Köpenhamn.

    Jag är visserligen ingen storkapitalist, eftersom mitt samlade sparkapital inte ens uppgår till 100.000 kr, men jag har faktiskt ägt en aktiepost i Oskarshamnsverket och ser fram mot att återigen bli delägare i svensk kärnkraft.

    Tycker att det har gått troll i det här med små reaktorer, men om de har väsentligt kortare start- och stopptider till stora reaktorer, kan de vara ett komplement till dessa under efterfrågetopparna. Om jag förstått rätt, så beror de långa start- och stopptiderna i de stora reaktorerna att temperaturskillnaderna i reaktorerna inte får bli för stora under start- och stopptiderna.

    Små, mobila (rälsgående) reaktorer vore särskilt lämpliga för den elektriska tågdriften, eftersom de kan placeras i befintliga omformarstationer vid våra järnvägar. Moderna, energisnåla tåg kräver kärnkraft, eftersom de fungerar dåligt vid spänningsfall. Med för stor andel vindkraft kommer järnvägarnas konkurrensförmåga att kraftigt försämras både persontågens gentemot flyget och godstågens gentemot långtradarna.

    Man kan förstås koppla ifrån hushållen vid effektbrist för att rädda tågens konkurrenskraft, men kommer detta att accepteras av personer som inte själva åker tåg?

  2. brorson

    Min nya fästmö sedan några år är verkligen en strålande kvinna, som har stött min positiva inställning till kärnkraften. Speciellt när jag i en bloggdebatt skrev att det vore fel att säga kategoriskt nej till svensk urangruva. Hon berättade då att hennes första jobb för snart sjuttio år sedan var på en plats, där man utvann svenskt uran. Företaget, som hon arbetade i var på något sätt involverat i verksamheten.

    Hon har nu skaffat fram en tidningsartikel, i vilken MP försöker skrämma upp närboende, med att det – enligt MP – finns goda förutsättningar för återupptagen uranproduktion på platsen. Det, som borde vara goda nyheter för MP, som menar att vi måste avveckla kvarvarande reaktorer för att inte bli beroende av ryskt uran, används i stället av MP för ren skrämselpropaganda. Faktum är ju att min fästmö har överlevt både uranet och pandemin. Flera av våra grannar har dött i pandemin.

    ”Uranbrytningen kommer att ge dessa bygder ett radioaktivt skimmer. Vem vill flytta till, turista vid eller köpa mat från en plats känd för sina urangruvor?” skriver miljöpartisterna med chefsdemagogen Per Bolund i spetsen. Frågan som borde ställas är i stället: Vem vill bo i ett vildmarkshotell i en vindkraftpark?

    Rena parodin blir det när miljöpartisterna fortsätter: ”Miljöpartiet har en annan vision för Sverige. I vårt gröna Sverige ska människor ges förutsättningar att själva forma lokalsamhället och utveckla det lokala företagandet. Där får kommunerna skäligt betalt för att producera ren och förnybar el”. Kommunerna ska alltså mutas för att köra över sina invånare. Drabbade företag och privatpersoner får inge ersättning.

    Tack, Miljöpartiet. Jag visste inte att det finns så goda förutsättningar för ny svensk uranproduktion. Men ni skriver ju själva både om ”stora fyndigheter av uran” och att omställningen kräver ”stora mänger av en rad kritiska material”. Som finns i samma berggrund och som – till skillnad mot förra gången – kan göra utvinningen av uran riktigt lönsam.

    Men varför avslutar miljöpartisterna sin artikel med att ”respektera urfolket samernas rättigheter” vid utvinningen av dessa maerial, när den plats vi talar om ligger mycket långt från någon sameby. Vad saken än gäller, är det tydligen samerna som ska upplåta marken för MP:s gröna omställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.