M, C, L, KD: Dags för ett borgerligt styre i Umeå!

I dagens VK skriver jag tillsammans med de övriga ledande borgerliga företrädarna i Umeå kommun. Läggs upp även här på bloggen.

 

Dags för ett maktskifte i Umeå!

Det är inte långt kvar till valdagen den 11 september. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna går fram gemensamt i valet för att utmana det rödgröna styret i Umeå.

I Umeå står Alliansen fortsatt stadigt. Vi är fyra partier, med lite olika tonvikt och hjärtefrågor. I juni presenterade vi ett gemensamt budgetförslag för Umeå kommun och inför valet presenterar vi nu ett gemensamt valmanifest. De borgerliga partierna i Umeå prioriterar frihet, trygghet och välstånd för mandatperioden 2022-2026.

Våra fyra partier förenas i det kontinuerliga arbetet med att värna den gemensamma välfärden, oavsett om det gäller förskola, skola eller äldre- och funktionshinderomsorg. Det är omfattande och viktiga verksamheter, som ska präglas av hög kvalitet och valfrihet för den enskilde.

Äldreomsorgen ska kännetecknas av delaktighet, valfrihet och självbestämmande. Lagen om valfrihetssystem (LOV) gäller inom hemtjänsten, och där fungerar det utmärkt med andra verksamhetsutövare än enbart kommunen. Vi vill skapa större fokus på kvalitet och öka valfriheten för brukarna genom att införa LOV inom särskilt boende, funktionshinderomsorg och daglig verksamhet. De privata hemtjänstutförarna ska kunna konkurrera med den kommunala hemtjänsten på lika villkor. Vi vill därför att de privata hemtjänstutförarna ges samma ersättning som den kommunala hemtjänsten.

Idag brottas äldreomsorgen med problemet att personal har bristande kunskaper i svenska, vilket riskerar patientsäkerheten. Det ska vara en absolut självklarhet att en arbetsgivare säkerställer att personalen både förstår och gör sig förstådd hos de som de är satta att hjälpa. Därför vill vi att kommunen inför språktester i svenska vid anställning inom hemtjänst, äldreomsorg och funktionshinderomsorg.

Inom skolan är valfrihet också viktigt. Därför ska ett aktivt val av skola bli obligatoriskt. Att öppna upp för fler aktörer inom skolverksamheter medför att det finns fler alternativ att välja från. Det kan också innebära intraprenader för kommunala skolor, där personalen ges möjligheter att självständigt profilera sin skola.

Bostadsbristen i Umeå är ett stort problem. En växande kommun kräver fler och bättre bostäder, både i staden och på landsbygden. Det behövs därför fler insatser för att möjliggöra ökad produktion av bostäder. Den lyckade avyttringen av delar av AB Bostadens bestånd 2017 har möjliggjort för både upprustning och nyproduktion av hyresrätter – det innebar dessutom att ytterligare en stor aktör kom in på Umeås bostadsmarknad. Vi tror att Umeå skulle vinna ytterligare fördelar med nya avyttringar av AB Bostadens bestånd fler gånger. Utöver detta måste fler privata aktörer få möjlighet att bygga i snabbare takt och vi behöver öppna upp fler områden för byggnation.

En annan viktig frihetsfråga som är att sänka Umeås höga kommunalskatt. Skatten i Umeå är två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner. Det tycker inte vi är rimligt. Lägre skatt gör det mer lönsamt att arbeta och främjar tillväxt, men är framför allt viktigt för att ge människor med små marginaler större ekonomisk frihet.

Ett bra företagsklimat i kommunen ger fler jobb och färre i bidragsberoende. Genom bättre lokala villkor för näringslivet kan kommunen främja ekonomisk tillväxt. Våra företag är viktiga aktörer, som genom arbetstillfällen och skattepengar till det offentliga bidrar till en god välfärd.

Frihet, trygghet och välstånd är sammanfattningsvis det som vi vill prioritera under kommande mandatperiod. Friheten att behålla mer av sin egen inkomst och lägga sina pengar på det man själv väljer. Frihet att kunna välja varifrån man vill få vård, utbildning och andra samhällstjänster.

Tryggheten att kunna gå ensam ute på kvällarna, tryggheten att få en kvalitativ äldreomsorg och trygghet i att veta att kvalitet alltid går före verksamhetsform i Umeå kommun.

Välstånd genom att hela kommunen fortsätter utvecklas. Välstånd genom att fler människor kommer i arbete och föreningslivet fortsätter att utvecklas positivt. Välstånd i ett Umeå där vi utvecklar kommunen tillsammans – både stad och landsbygd.

Socialdemokraterna har spelat ut sin roll såväl lokalt, regionalt som nationellt. Umeå behöver ett maktskifte. Det är hög tid för ett borgerligt styre i Umeå!

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Mattias Larsson, gruppledare (C)

Maria Lindvall, första namn på valsedeln (L)

Veronica Kerr, gruppledare (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.