Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Sommar och böcker – Marias många systrar

Mötena, samtalen och den hjälp och det stöd som kvinnorna i texten ger varandra blir en övning i empati och föreställningsförmåga, ett sätt att fördjupa relationen till Bibelns gestalter och världens alla medsystrar med fantasin som verktyg.


Sommaren är här och traditionsenligt delar vi recensioner av böcker, där du kan få tips för dagar av vila, avkoppling, för återhämtning och uppbyggelse. Också denna vecka presenteras en bok för andakt.

Marias många systrar, Charlotte Frycklund, Argument, 2021

I 27 kapitel får vi möta Jesus mor Maria när hon möter medsystrar från Bibelns berättelser, både samtida och från en annan tid, namngivna och anonyma. Vi får även möta några som bara existerar mellan raderna, med hjälp av Frycklunds fantasi.

I dessa kvinnors sällskap är det upplagt för många intressanta samtal, fulla av vishet, uppmuntran och humor; främst till Maria, men också till oss alla här och nu. Genom fantasin får Bibelns gestalter liv och kontakt med varandra och samtalen upplevs som både nutida och tidlösa. Människans och kvinnornas dilemman och utmaningar har i alla tider varit desamma och jag blir påmind om systerskapet med andra kvinnor genom alla tider – både de bibliska, historiska och fiktiva.

Frycklund har ett livligt språk med en stor portion poetisk fantasi; eller ett poetiskt språk med livlig fantasi; kanske båda beskrivningarna passar. Mötena, samtalen och den hjälp och det stöd som kvinnorna i texten ger varandra blir en övning i empati och föreställningsförmåga, ett sätt att fördjupa relationen till Bibelns gestalter och världens alla medsystrar med fantasin som verktyg. Texterna är fulla av de icke namngivna, de som ibland bara existerar mellan raderna, men här får de en röst.

Bokens korta kapitel avslutas med en bön, en välsignelse eller sångtext med ett friskt, enkelt och vardagsnära språk som passar att använda i den egna eller gemensamma andakten. Det är också roligt att försöka hitta psalmmelodier som passar till sångtexterna. Jag vet inte hur Charlotte Frycklund tänkte kring melodier, det finns inte angivet, men till ”Mammors sång om att välja ord” på sid 87 passar psalm 176 ”Din klara sol” perfekt, och till ”Sång för var och en som söker” på sid 164 funkar psalm 122 ”Dagen är kommen” ganska bra. Det går säkert hitta fler melodier som passar.

Det var ett tag sedan jag läste en andaktsbok, men jag blev glatt överraskad av denna. För varje kapitel väckte det min nyfikenhet på vad som skulle komma i det följande. När man tar sig lite friheter och genom fantasin låter gestalter möta varandra, är det spännande att lyssna på dialogerna som uppstår. Idén kan användas som ett slags meditationsteknik, om du vill. Som Rut säger till Maria i ett kapitel: ”Vi i skrifterna är aldrig långt borta. Vi bor i det skrivna och vi verkar få nytt liv när du behöver det. Och det kommer flera. Det finns systrar överallt. Så är det att vara människa. Vi hör ihop.”

Ulrika Zwaard, präst i Värnamo

Diakonibloggen har tidigare recenserat Bibelns kvinnor av Charlotte Frycklund.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *