Sista tentan

I fredags gjorde jag min sista teoretisk tenta på hela läkarutbildningen, och det kändes riktigt bra. Tentan gick över förväntat och resultatet blev så pass bra att jag inte behöver invänta godkäntgränsen som räknas ut i efterhand baserat på tentans svårighetsgrad och de samlade resultatet. Jag ligger en bra bit över den högsta möjliga godkäntgränsen. Tentan innefattade ämnesområdena allmänmedicin, geriatrik, arbets- och miljömedicin och rättsmedicin. Allra bäst gick allmänmedicin, där svarade jag 95% rätt, därefter kom geriatrik. Allmänmedicin och geriatrik innehåller många medicinska behandlingar och läkemedelsrelaterade frågor vilket jag så klart tycker är extra kul. Arbets- och miljömedicin fokuserar på frågor kring arbetsmiljö, som ventilation, ergonomi, kemikalier och sjukdomstillstånd kopplade till detta. Rättsmedicin är intressant men också väldigt svårt. Det handlar dels om att bedöma olika typer av skador på levande och avlidna människor, men också mycket om lagar och regler; vad som gäller i olika situationer kring sekretess, organdonation, obduktion, undersökning av brottsmisstänkta och hur man fyller i olika bevis och intyg. Det var ganska kluriga fall på tentan.

Det går nästan inte att ta in att fem år av intensivt pluggande snart är över. I slutet av december gör jag min sista praktikperiod som blir inom akutmedicin och intensivvård. Därefter vänster ett praktiskt prov inom akutmedicin i januari, innan det är dags för examen.

Direkt efter examen börjar jag jobba som underläkare på Barn- och ungdomshabiliteringen här i Malmö. Dit kommer barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar som autism, intellektuell funktionsnedsättning, cerebral pares (CP), ryggmärgsskador, andra rörelsenedsättningar eller syn- och hörselskador. Det är Barn- och ungdomshabiliteringen som följer och hjälper Oskar, och det är en verksamhet som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vet hur viktig den är för många barn och deras familjer, och det känns därför väldigt bra att få vara en del av den och kunna bidraga med både kunskap och erfarenhet.

5 reaktioner på ”Sista tentan

  1. STORT Grattis,du är superduktig som har klarat en sådan svår o tuff utbildning!
    Med tanke på du har familj och Oskars speciella behov.Men du har ju också en fantastisk man!Lycka till med de sista veckorna.❤❤❤💐

    1. Grattis,grattis, mycket bra gjort! Vi beundrar dig verkligen. Vilket jobb du har lagt ner, du kommer att bli en utmärkt läkare. Så roligt att du fått jobb på barn- och ungdomshabiliteringen.🌹😍

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.