Oskars utvecklingssamtal

Oskars första utvecklingssamtal gjorde oss otroligt glada och väldigt överraskade. Han kan så mycket mer än vad vi tror! Så som jag förstod läraren uppnår Oskar redan hela grundsärskolans mål för stavning och läsning, och målen för minst årskurs tre i matematik (talföreståelse). Skolans personal är imponerade över hans förmåga att skriva på dator och surfplatta. Oskar skriver i rasande tempo med korrekt stavning. De har också testat hans läsförmåga och är säkra på att han kan läsa och förstå vad han läser, och inte bara känna igen ord som vi trott att han gör. Läser de högt i en bok och Oskar sitter bredvid följer han med i texten och pekar direkt på nästa ord om de gör en paus, glömmer ett ord eller medvetet hoppar över det. De har också sett när det haft tipsrunda att Oskar läst frågan och pekat på rätt svarsalternativ. Oskar har inget tal så han läser enbart tyst, men hans lärare är helt övertygad om att han läser flytande.

Det som de ska försöka träna på är att lära Oskar skriva med penna. Just nu har han inte motoriken/koordinationen för att både forma bokstäver och samtidigt trycka pennan med tillräcklig kraft mot pappret. De provar med olika typer av pennor för att se vilken som passar Oskar bäst. Han har en skrivbok där han med hjälp av personalen tränar på att skriva. Längst upp på skolbänken finns en fastklistrad pappersremsa med alfabetet och när det är dags att skriva i skrivboken så pekar Oskar på det för att visa vilken bokstav han vill skriva. På så sätt vet personalen vilken bokstav de ska hjälpa honom att forma samtidigt som Oskar visar att han vet hur orden stavas. I boken finns bilder av lätta ord som t.ex. hus, bil, sol som barnen ska lära sig skriva. För att få Oskar motiverad har han ett litet schema med tre rutor. I första rutan är det en bild på skrivboken. När han gjort sin uppgift visar bilden i andra rutan att han ska lägga ett pussel, och i tredje rutan på schemat finns en bild på en surfplatta som gör att han vet att han får använda den så fort de andra två sakerna är gjorda.

Grundsärskolans mål i matematik för årskurs tre är att barnen ska kunna räkna till fem och förstå hur mycket det är. De har testat Oskars talförståelse upp till 20. Men troligtvis kan han räkna ännu längre. Under utvecklingssamtalet tog läraren fram en stor låda med massa små plastnallar. Hon gav Oskar ett kort med siffran åtta på och bad honom ta åtta nallar. Oskar plockade direkt upp exakt åtta nallar och radade upp på sin bänk. De har ännu inte hunnit testa om han kan addition och subtraktion. Men kanske förstå han även det?

Eftersom Oskar inte har något talat språk tränar de även på det i skolan. I klassen finns en flicka som heter Ida och personalen har upptäckt att Oskar skrattar och tycker det är roligt när de säger just Ida. De har fått honom att försöka säga namnet och menar att han faktiskt kan det. Jag trodde inte mina öron när jag hörde det. Men när vi under utvecklingssamtalet provade och bad honom säga Ida så sa han ”Idd”. Några dagar senare hörde jag honom säga ”Idd-a”. Vi jublade och klappade händerna. Det är ett jättestort framsteg!

Även om Oskar är väldigt duktig och redan nu uppfyller många av grundsärskolans mål är vi helt övertygade om att detta är den rätta skolformen för honom. Här finns det kompetent personal som vet hur de ska få Oskar att utvecklas och blomma ut ännu mera. De ser hans styrkor och svagheter och vet hur de ska jobba med dessa. Även om Oskar är duktig i de teoretiska ämnena finns det många vardagliga färdigheter han inte behärskar som han behöver hjälp och stöttning med i skolan. Jag blir så lycklig av att se hur mycket Oskar lär sig och utvecklas tillsammans med personalen och de andra barnen i klassen. Det är fantastiskt att han har det så bra i skolan och det är helt underbart att se hur mycket han faktiskt kan!

3 reaktioner på ”Oskars utvecklingssamtal

  1. Så otroligt duktig han är,man kan ej fatta att han kan allt detta.Vilken litet geni Oskar är!
    Tänk om han också kommer igång med talet!❤🤗👨‍💻

  2. Så roligt att Oskar gör så stora framsteg!!! Förstår att ni gick glada hem från utvecklingssamtalet…./ kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.