AT-ansökan

Nu är det inte många månader kvar till min efterlängtade läkarexamen. Men vägen till färdig specialist är lång och ett mål på vägen dit är att få läkarlegitimation. Tyvärr är uppnådd läkarexamen inte det samma som att vara legitimerad läkare. För legitimation kräver Socialstyrelsen minst 18 månaders allmäntjänstgöring (AT) efter examen. AT-tjänster är tyvärr något av en bristvara inom svensk sjukvård och platserna räcker inte till alla. Två gånger om året utlyses dessa tjänster och förra månaden var det dags att söka till vårens AT-platser. Jag skickade in min ansökan till region Skåne och angav de två sjukhus jag helst vill vara på, eftersom man endast får söka två sjukhus i Skåne. Jag vet att konkurrensen är hård och att det på många sjukhus är minst tio sökande per plats. Så chansen är mindre än 10%. Men jag höll tummarna och hoppades innerligt på en tjänst. Tyvärr räckte inte mina meriter till, trots ett par månaders vik-tid som underläkare i sommar och många års erfarenhet som apotekare. Enligt statistik från ansökningstillfället i våras var väntetiden på AT i region Skåne i genomsnitt 10,4 månader. Dvs det krävdes 10,4 månaders vik-tid som underläkare. Och väntetiden bara växer från år till år. Det är synd att det är så svårt att komma vidare efter examen. 
Nu får jag istället söka ny underläkartjänst i väntan på AT. Jag har fått iväg en del ansökningar och ganska fort dök en bra möjlighet upp. Jag håller tummarna och hoppas allt går i lås. I så fall har jag ett roligt jobb att se fram emot efter examen. 

En reaktion på ”AT-ansökan

  1. Att det ska vara så svårt att få en tjänst som AT-läkare!!! Nu hoppas jag att du får en intressant tid som underläkare…/ kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.