Så gick det med balkongodlingen

Jag och Selma har haft ett litet odlingsprojekt under våren och sommaren. Vi har drivit upp egna plantor och försökt förvandla vår tomma, oanvända balkong i perfekt söderläge till en grön oas med bär och grönsaker. Vissa sorter lämpade sig betydligt bättre än andra att odla på balkongen. Jordgubbar, smultron, tomater, gurka och paprika har vi lyckats riktigt bra med. Medans melon, squash och sojabönor inte alls fungerade. Physalis, sallad och broccoli har gått sådär.

Vi har även broccoli i pallkragarna i trädgården, och där verkar den trivas bättre. Men den är inte riktigt färdig ännu. I pallkragarna har vi även sallad, morötter och potatis. Tyvärr blev det inte så många potatisar, men de vi fick var väldigt goda. Hallonbuskarna i trädgården har däremot gett bra utdelning i år.

Vår balkong har verkligen varit ett bra komplement till vår lilla trädgård där vi tyvärr inte får plats med så mycket grönsaker. Enda nackdelen är väl att det varit ett evigt kånkande med vattenkannan genom huset eftersom det inte går att vattna med vattenslangen där. Men det är ändå kärt besvär när resultatet blir bra. Nästa år kommer vi definitivt att fortsätta med balkongodling!

Katten Sigge har trivts bland grönskan och utforskat den ”nya” balkongen.

 

 

Från vår balkong har vi utsikt över den ena av våra små trädgårdstäppor, den vid husets framsida. Från balkongen har vi även utsikt över vårt radhusområde byggt på 30-talet.

 

Roligt och gott med närodlade, ekologiska och nyskördade grönsaker.

 

Även en sen sommarkväll är det mysigt att vara på balkongen.

 

Först mognade jordgubbarna, både röda och vita, och under sommarens senare del tog smultronen över. Det är ljuvligt att kunna ha färska bär i frukostyoghurten nästan hela sommaren.

 

I perioden mellan jordgubbar och smultron var hallonen som bäst. En kväll slog vi på stort och doppade bär i smält choklad i chokladfontänen. Hallon med glass och maränger är heller inte fel, eller krabbelurer med trädgårdens och balkongens bär.

 

Kanske borde vi prova att odla potatis i stora krukor/hinkar på balkongen i stället för i pallkragarna?

 

Lite gräslök och dill har vi också sått.

 

 

Så mycket blommor har vi inte sått, bara solrosor, luktärtor och ringblommor. Men vi har även njutit av de perenna blommorna, som te.x. vår gula fina ros och stockrosorna.

 

Nu är odlingssäsongen på balkongen snart till ända. Tomaterna fortsätter dock att leverera även om plantorna börjar se trötta och gula ut. Jordgubbarna skickar ut massor med revor med nya skott som jag försöker samla upp i nya krukor där de kan rota sig.

Vid ytterdörren har jag nu sensommarblommor/höstblommor och det känns att sommaren tyvärr är på väg bort.

 

 

3 reaktioner på ”Så gick det med balkongodlingen

  1. Har ni badrum/toa på ovanvåningen? Finns möjlighet att fästa vattenslang där i så fall? Så gjorde min kollega och det funkade fint. Hon hade en såndär slang som var som en gammal telefonsladd (elastisk, bl.a Lidl sålde sådana i våras) så den var behändig att hantera!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.