Gastroenterologi och leversjukdom

Nu har jag jobbat sju av nio veckor på Mag- tarmavdelningen och jag trivs alldeles förträffligt. Vissa veckor är bättre än andra och just den här veckan har varit extra bra. Det beror mycket på vem man jobbar med, för läkarteamet på avdelningen ser olika ut vecka för vecka. Jag är ju på avdelningen hela sommaren men de andra läkarna som kommit betydligt längre i sina karriärer växlar arbetsuppgifter och jobbar på flera olika ställen; på avdelningen, på mottagningen, som konsulter (som bedömer patienter med mag- tarmbesvär på andra avdelningar eller bistår andra läkare med råd via telefon) och på endoskopienheten där de gör gastroskopi- och koloskopiundersökningar. Den här veckans avdelningsläkare har fungerat superbra tillsammans och vi har haft väldigt trevligt på jobbet. Det har varit betydligt lugnare de senaste veckorna jämfört med början av sommaren. En anledning till att det känns så är säkert att jag kommit in i arbetet nu och lärt mig alla rutiner, lärt känna personalen och känner mig säkrare på det jag gör.

Jag tycker verkligen om mitt arbete på Mag- tarmavdelningen. Gastroenterologi är ett riktigt spännande och intressant område inom internmedicin. Internmedicin innefattar flera olika specialiteter och består av kardiologi (hjärta), lungmedicin, hematologi (blod), endokrinologi (hormoner), njurmedicin och gastroenterologi. Inom gastroenterologi är det fokus på magsäck, tarm, lever, galla och bukspottkörtel. Som jag berättat tidigare är det främst två stora patientgrupper på avdelningen. Det är patienter med svåra skov av inflammatorisk tarmsjukdom och det är patienter med skrumplever och leversvikt orsakad av för mycket alkohol.

Kroppen har många organ och var och ett är viktigt på sitt sätt, men vissa organ går faktiskt att klara sig utan som t.ex. gallblåsan och mjälten. Men levern är livsviktig. Utan en fungerande lever överlever vi inte. Sviktande leverfunktion medför risk för störningar i flera andra av kroppens organ. Några av leverns viktiga funktioner är:

  • Frisätta glukos (socker) till blodcirkulationen så att blodsockernivån upprätthålls och kroppens organ får energi.
  • Bryta ner giftiga restprodukter som bildas vid nedbrytningen av proteiner i födan.
  • Bryta ner toxiska ämnen som t.ex. alkohol.
  • Ta hand om läkemedel. Vissa mediciner få full effekt först efter att de aktiverats av leverns enzymer, medans andra mediciner bryts ner i levern till inaktiva ämnen som kroppen lättare kan göra sig av med.
  • Bilda viktiga proteiner som behövs i blodet, t.ex albumin. Albumin är jätteviktigt då det ser till att vätska stannar i blodbanan och inte läcker ut i kroppens vävnader och orsakar ödem (svullnad). Albumin har också en viktig funktion som transportprotein då det kan binda till sig icke-vattenlösliga ämnen som t.ex. hormoner och transportera runt de i cirkulationen till kroppens organ.
  • Bilda galla. Galla är nödvändigt för att kunna ta upp fett från maten.
  • Bilda ämnen som är viktiga för blodets levringsförmåga (koagulation).
  • Lagra fettlösliga vitaminer (vitamin A, D, E och K)

De patienter med svår leverskada som jag träffar på avdelningen uppvisar ofta vissa typiska symtom/sjukdomstillstånd som t.ex:

  • Gulsot (ikterus). Patienterna är ofta gula i hyn och i ögonvitorna p.g.a. att levern inte kan ta hand om det bilirubin som bildas när de röda blodkropparna bryts ner. En röd blodkropp har en livslängd på ca 120 dagar, därefter förstörs den och då bryts det syrgastransporterande ämnet hemoglobin ner till bilirubin, ett gulfärgat ämne, som levern normalt tar hand om. När levern är sjuk ansamlas istället bilirubin i kroppens vävnader som färgas gula.
  • Högt blodtryck i leverns kärl och kärlen till levern. Vid skrumplever är levern knölig och stel vilket gör det svårt för blodet att passera, det krävs ett högre blodtryck i levervenerna för att blodet från tarmarna ska ta sig igenom levern. Detta kan orsaka flera problem. Ett vanligt problem är ansamling av vätska i bukhålan. Buken svullnar upp och blir stor och spänd. Det händer att vi tappar patienter på 20-30 liter bukvätska (ascites). En annan konsekvens av det höga blodtrycket genom levern är att det bildas nya små kärl som letar sig förbi levern. Dessa kärl kan bilda åderbråck (varicer) i magsäcken och matstrupen. P.g.a. det höga blodtrycket kan åderbåcken brista och orsaka livsfarliga blödningar.
  • Leverförvirring och leverkoma (leverencefalopati) kan uppkomma då hjärnan skadas när levern inte längre kan rena blodet från skadliga ämnen. Ammoniak är ett exempel på ett ämne som är giftigt för hjärnan och det bildas av tarmbakterier. Därför är det viktigt att hålla igång magen på leverpatienter så att de istället kan få ut ammoniaken i tarmen via avföringen innan det hinner tas upp i blodcirkulationen.

Det är inte bara alkohol som kan orsaka leverskada. Även hepatit-infektion, läkemedel och autoimmuna sjukdomar kan skada levern. Levern är ett väldigt fascinerande organ som jag lärt mig massor om i sommar. Jag har även fått stor inblick i utredning och provtagning vad gäller leversjukdomar samt inte minst behandling.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.