Härlig Hallandshelg

Förra helgen, när det fortfarande var 30 grader varmt och strålande sol, hyrde vi en liten stuga i halländska Långasand i Falkenbergs kommun. Stugan var inte särskilt stor, men smart planerad med allt som behövs och med ett sovloft som barnen tyckte var spännande. Dessutom var stugan utrustad med luftkonditionering, vilket gjorde att vi kunde sova riktigt gott trots värmen. Det blev flera bad vid den fina långgrunda stranden, en kilometers promenad bort. Så fort vi hade packat in våra saker i stugan när vi anlände på fredagseftermiddagen gick vi till havet och svalkade oss.

Det var otroligt skönt i vattnet. Och hade det inte varit för att magarna började kurra hade vi kunnat bada hur länge som helst. När vi promenerade tillbaka upptäckte vi en liten orm (kopparödla?) som snabbt slingrade iväg. Och när vi badade i havet stötte vi på både öronmaneter och en lite större krabba som fascinerande barnen. Ibland behövs inte så stora saker för att världen ska upplevas spännande och intressant.

Lördagsmorgonen startade med namnsdagsfirande och efter frukost på uteplatsen vara alla överens om att återvända till stranden. Trots att klockan bara var tio på förmiddagen var det nästan 30 grader i luften.

 

 

När vi lyckats slita oss från vattnet och ätit lunch i stugan körde vi till Slöinge och Sia-glassfabriken som ligger där. Vi köpte glass i glassbaren som har 40 olika smaker på kulglass. För att det inte skulle vara för mycket folk samtidigt som åt glass fick man ta ett könummer och vänta utomhus på sin tur. Efter god glass blev det bad igen, fast denna gång på populära Skrea strand.

Lördagskvällen spenderade vi i fina Falkenberg. Vi åt middag på namnsdagsbarnets favoritrestaurang; Pinchos. Efter maten blev det en promenad genom staden bort till Vallarna där barnen fick leka på lekplatsen.

På söndagen hade vädret slagit om. Det var fortfarande ganska varmt, men mulet och blåsigt. Trots det ville barnen börja dagen med ett dopp i havet. På stranden fanns stora ansamlingar av snäckor, och vi kom på att vi kunde använda de till att skriva med.

På eftermiddagen bestämde vi oss för att köra till Varbergs fästning. Ett spännande utflyktsmål tyckte Selma. Där tittade vi bl.a. på Bockstensmannen och kulknappen som man tror dödade Karl XII. I fästningens kafé smakade vi äppeltarte som bakats enligt ett 400 år gammalt recept.

  

Oskar var inte särskilt intresserad av fästningens museum. Istället var det den intilliggande lekplatsen och stranden som lockade. Just som han började bada så öppnade sig himlen. Men att det blåste och ösregnade brydde inte Oskar sig om. Istället gick han bara längre ut i havet. Tillskut fick jag vada ut i vattnet och hämta tillbaka honom.

Kvällen fick vi spendera inomhus i stugan. Men när regnet avtagit blev det en kvällspromenad för att kontrollera att minnesmärket på stranden fanns kvar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.