Aprikos- och nötbröd

Här kommer ett recept på ett supergott bröd som jag hittade på Åsa Ingrosso's blogg. På bloggen tipsade hon även hur man förvarar bröd bäst. Då jag är lite allergisk mot hasselnötter, valde jag att ta mer solrosfrön istället. ATT FÖRVARA BRÖD RÄTT:Det bästa sättet att förvara allt bröd är faktiskt att alltid linda in det i kökshanddukar. I plastpåse kommer det smaka plast och du förstör den goda knapriga skorpan. I kylskåp kommer det smaka kylskåp och kommer även där förstöra den knapriga skorpan. Så lägg det i rumstemperatur invirat i flera handdukar så smakar det allra bäst och är absolut gladast Recept 2 bröd Ca 11 dl grovt mjöl• 1 tsk salt• ca 1 dl pumpakärnor• ca 1 dl solrosfrön• ca 0,5 dl hela linfrön• 1 dl hela, torkade aprikoser• 1 dl valnötter• 1 dl hasselnötter• 1 l naturell yoghurt (el filmjölk)• 1 1/2 tsk bikarbonat• 2 dl mörk sirapGÖR SÅ HÄR: Ugn 175 graderDetta bröd är det bara vetemjöl fast malet i 3 olika grovheter. Men man kan faktiskt blanda vilka mjölsorter man vill. Blanda din mjölblandning (men spara lite mjöl och känn på konsistensen och tillsätt vartefter när det behövs) med salt, alla nötter, aprikoser och fröer i en bunke. Hacka inte! Dom ska vara hela.Blanda yoghurt med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl. Fyll dom med smeten (den ska vara ganska fast men ändå väldigt kletig) och strö över lite frön och mjöl.Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.