virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Vem bestämmer i skogen......

Från skogägarhåll framförs oro och kritik för att skogliga instanser tar över och fattar beslut som har synnerligen stor påverkan för skogsägare. Man pekar först på Skogsstyrelsen som med ”böljande” interna intressen fattar beslut som får följdverkningar och eftermäle som är störande. Beslut p.g.a. lavskrika, knärot och tjäder har varierat som om dagsformen varit styrande.

Kontroll och utsyning av skogsbilvägar är ett annat händelseförlopp som kört över skogsägare. Virkesköpare ville med detta få bättre vägar för att gynna åkare och givetvis egen plånbok. Biometria åtog sig att mot betalning från sina egna ägare att göra jobbet. Plötsligt sändes ett brev till skogsägare att det snart skall ske en kontroll på skogsbilvägarna. Men observera att skogsägarna inte skall medverka. Virkesköpare i trakten lämnar sen beskeden om vägen blev godkänd eller underkänd och måste åtgärdas av just skogsägaren. Det bör noteras att kontrollanten av vägen inte behövde markera i terräng eller på karta var begränsningar finns, det får sen skogsägare och vägentreprenör lista ut själva.

Nu när ca 70% av vägarna är besiktigade skryter köparna med hur bra det blivit. Kommer då priserna att öka på virket?

Men detta pågående kalas får skogsägare betala. Fundera hur många skogsägare var inblandade i besluten när detta projekt drogs i gång, över huvudet på skogsägare.

Ni vet om att precis samma styrande grupper gjorde skogsägare precis lika omyndiga när matrisfubben infördes 2006. Tänker du nu på något….

Kooperationen märktes inte då som en part som bevakade skogsägares bästa. Snarare tvärt om.

Taggar: ATA, Bergkvist, Biometria, Canfor, Derome, Holmen, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: